Skulle du nå ikke få noen venner i fadderuka kan du alltids oppdage byen med litteraturen.

Knausgård vasa rundt på Møhlenpris og kjente på bildørene. Leste bøker han ikke skjønte noe av i rottereiret han bebodde på Danmarksplass. Satt ubekvem i andre etasje på Opera og drakk øl. Tore Renbergs Jarle Klepp vandra tur i akvariet med foreleser-elskeren sin. Dansa desperat på Hulen. Og drakk, slik studenter som ofte gjør, øl. Slik Ragnar Hovlands karakterer også liker å bedrive på sine vandringer rundt i Bergen.

Mange av de stedene de hang på eksisterer riktig nok ikke lengre, men det lar seg allikevel lett gjøre å ta en Hovlandsafari i byen med Sveve over vatna på innerlomma. Og skulle du ville spe på historiekunnskapen er den nye diktboka til Erlend Nødtvedt obligatorisk med sin salige miks av arkaisk språk og Fyllingsdalenslang. Bergens beskrivelse heter den, og er intet mindre enn et byportrett. Ja, og så er det jo den gode gamle Ask Burlefot, Agnar Mykles mann, som du til og med kan ta Bergensbana med selv før du engang har satt din fot på våre brosteinsbelagte gater.

Det er mang en forfatter hvis protagonister lever studentlivet i Bergen by, mange fler enn de som nevnes her. Faktisk så mange at Gunnhild Øyehaug var redd hennes Sigrid skulle bli en klisjé, men så er hun heller en av de ytterst få litterære eksemplene på at også de kvinnelige studentene er hovedpersoner i sine liv, og Vente, blinke er definitivt en fabelaktig roman som gjerne kan trykkes til en bergensstudents hjerte. En av disse bøkene hvis handling kanskje er eller blir også din historie.

Det er mye som er pensum utenfor pensum. En gang må fadderskjorta settes på vask, og da kan tida være inne for å bli kjent med byen fra andre vinkler enn de utkledningsfestene og bar til bar-rundene har å by på. Vi slo på tråden til Erlend Nødvedt, Gunnhild Øyehaug og Ragnar Hovland. For å liksom hjelpe deg litt på veien.

Hør sendinga her: Litteraturspesial 19. august 2011

Share This