Feministens guide til bokhøsten

Med løselige temaparaplyer og entusiasme skal bokhøsten formidles. Vi gir deg et lite utvalg av nye og kommende bøker vi virkelig har trua på i høst.

BØKER Å LESE I ETTERKANT AV #METOO

Anne Bitsch – Brev til en ukjent datter: Frihet, sex og søsterskap 

Hvordan fremstilles overgrepshistorier i media og rettsvesen, og hva har det å si for kvinners seksuelle frihet? I denne boken tar Bitsch [uttales Bits, værsågod] utgangspunkt i konkrete overgrepssaker. I kjølvannet av #metoo-bevegelsen, har vi egentlig kunnskapene og redskapene vi trenger for å forstå og forhindre seksuell vold? Vi ser frem til skarpe og velfunderte analyser i brevs form.

Eline Lund Fjæren – Forbruk i september

På en veldig hyggelig og litt gubbete slippfest i fjor, var Eline Lund Fjæren et friskt pust da hun leste fra det som nå har blitt bok. Utdraget handlet om enkelte menns trang til å speile seg i unge kvinner, og/eller være en slags velgjører eller portvokter på kvinnens ferd inn i yrkes- og kulturlivet. Lund Fjæren er en skarp observatør av kjønnede dynamikker, noe som også viser seg i Morgenbladet-spaltene hennes.

Therese Bohman – Aftenland

I denne hjernevrengeren av en roman fra svenske Therese Bohman, som kommer på norsk i høst, møter vi en lett fordrukken, nyskilt professor som blir betatt av studenten sin. Gjett kjønnene! Bohman skriver slående om maktrelasjoner i akademia, begjærets mange irrganger og fallgruver, og gapet mellom hvem man ble, versus den man kunne blitt. Kan anbefales for slutten alene.

Anja Sletteland og Hannah Helseth (red.) – Håndbok mot seksuell trakassering

Endelig! Her kommer håndboka for hvordan vi skal møte seksuell trakassering. Vi er glade for at debatten ikke stopper på holdeplassen Bedre Varslingssystemer, men fortsetter å rulle videre. Bak boka står lure og kule Anja Sletteland, Ph.D. i konfliktstudier og redaksjonssekretær i Klassekampen, og sosiolog og forfatter Hannah Helseth.

LYTT NÅR DISSE SNAKKER

Hele norsk røyndom-serien

Folkeopplysning av beste sort. Hatten av for Samlagets essay-serie, som gir korte, informative, personlige beretninger om temaer vi alle har noe å lære om. Denne sommeren kom tre bøker, ført i pennen av Camara Lundestad Joof (om rasisme), Sumaya Jirde Ali (om muslimhat) og Kristin Fridtun (om homonasjonalisme). Vi gleder oss til fortsettelsen i høst.

Lone Aburas – Det er et jeg som snakker

Lone Aburas skriver med en velformulert og syrlig harme i denne pamfletten, om et dansk samfunn med systemisk forakt for minoriteter, flyktninger og innvandrere. Som utgangspunkt for tematikken bruker Aburas helt konkrete og gjerne selvopplevde eksempler på hvordan denne forakten slår ut. Hun trekker dessuten opp interessante linjer mellom rasisme og en kapitalistisk verdensorden som forakter alle former for menneskelig skjørhet.

Daria Bogdanska – Lønnsslaver

Hvordan jobbe når du trenger et personnummer, men ingen i det offentlige systemet er villig til å gi deg personnummer før du har en jobb? Dette har Daria Bogdanska, og sikkert mange nyankomne til Skandinavia, klødd seg i hodet over. Her møter vi sleipe sjefer, sosial utnytting, livet som dobbeltarbeidende student og servitør. Kulturkræsj og prekariat i grell forening i Bogdanskas skarpe strek. Den grafiske romanen kom på norsk i vår, men den fortjener enda litt fremsnakk, synes vi.

ESSAY, DEBATT OG SAKPROSA

Hedda Lingaas Fossum (red.) – Ulyd

Hvordan endrer fjerdebølgefeminismen hvordan vi ser og tenker på livene våre? Tidligere Fett-redaktør Hedda Lingaas Fossum har samlet et kobbel skandinaviske feminister for å reflektere litt over dette, samt hvordan vår tids feminisme kommer til uttrykk i forskjellige medier som litteratur, kunst og film. På bidragslista finner vi navn som Emma Holten, Olga Ravn, Namra Saleem og Maria Kjos Fonn.

Helena Brodtkorb – Det skjer nå

Åpenbart skjer det nå, siden vi er så heldige å få to feministiske antologier i høst! I denne har redaktør Helena Brodtkorb invitert kvinner til å skrive om virkeligheten som førte til #metoo. Vi skal innom Spice Girls, traumer etter overgrep og oppgjør med æreskultur, lover forlaget.

Helene Uri – Hvem sa hva? Om kvinner, menn og språk

Helene Uri har skrevet bok om noe av det mest fascinerende vi vet – altså hvordan menn og kvinner kan oppfattes helt forskjellig, selv når begge sier samme setning helt ordrett :) Både opplysende og kanskje litt terapeutisk om lingvistikk og kjønn.

Brit Aksnes – Mannemenneske

Brit Aksnes har dybdeintervjuet 23 menn om hvordan de ser på seg selv og mannsrollen. Til Bergens Tidende (23.7.2018) sier hun at «[M]enn ikke har hatt behovet for en partner i konen, men har hatt venner som de har diskutert fag og sak med. [D]ette må menn ta ansvar for å endre. De må ta seg sammen og ikke henge igjen i gamle dager.» Det er vårt håp at «Mannemenneske» leses av mange menn, ikke bare av damene som prøver å forstå dem.

LYRIKK

Claudia Rankine – Medborgar (gjendiktet av Camara Lundestad Joof og Kristina Leganger Iversen)

Forstemmende bilder av amerikansk rasisme i poesi og grafikk. Rankine trekker trådene fra egne erfaringer, til behandlingen som tennisstjernen Serena Williams får av dommere, til Black Lives Matter-bevegelsen, og avkler rasisme og diskriminering på individ- og systemnivå. I oktober kan samlingen leses i nynorsk språkdrakt. Vi vil særlig oppfordre dem som aldri har kjent rasisme på kroppen til å lese.

Helene Guåker – Farvel alle hemmeligheter

«hvor mange kukksugende kvinner/går det/på en fittesleikende mann?/ jeg bare spør, jeg bare lurer:/når skal denne gjelda betales?» Vi lurer også, Helene Guåker, vi gjør jo det. I samlinga med det lekre coveret finnes dikt med trøkk om mensen, sex, kroppspress, og en god del av de andre ting som kanskje ikke er umiddelbare tabu for voksne damer, men ikke helt søndagsmiddag-hos-bestemor-tematikk, heller.

Sumaya Jirde Ali – Melanin hvitere enn blekemiddel

Sumaya har vunnet våre hjerter for lengst, senest da hun trosset trusler, hets og rasisme og holdt en kjempesterk 8. mars-appell på Torgalmenningen i Bergen i år. Hun er dessuten utrolig produktiv: dette er hennes andre diktsamling, bare ett år etter debuten «Kvinner som hater menn».

TIL LILLESØSTERA DI (OG KANSKJE TIL DEG SELV)

Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa – Jenteloven: feministisk førstehjelp

Som tenåringer ble Ulrikke Falch fortalt at hun tok for mye plass, mens Sofie Frøysaa fikk høre at hun var for sped og forsiktig. Slikt blir det ikke trygg og glad ungdom av, så venninnene har skrevet håndboka de selv kunne ønsket seg i de tidlige tenår. Målet er å øke bevisstheten omkring trakassering og forskjellsbehandling, og gi unge jenter redskaper til å stå sammen og mot til å slå tilbake.

Iman Meskini – #minhistorieminmening

Da hun startet en tråd om hijabbruk på Instagram, raste svarene og betraktningene inn. Nå har Iman Meskini samlet responsen i denne boka. Vi synes det er kult å høre fra hele spekteret av dem som faktisk bruker hijab selv, og vi har tro på at denne boka kan bli et godt utgangspunkt for å tenke litt omkring størrelser som personlig valg, frihet til og frihet fra.

Tina Åmodt – Doris

Mens Doris (14) og faren driver rundt på en yacht han har oppkalt etter henne, bruker hun tiden på å fantasere om Jimmy, som er 13 år eldre. Vi tipper at Tina Åmodt har klart å fange det ekstremt kleine i å skulle navigere sin egen seksuelle oppvåkning og omgås foreldrene sine – samtidig.

ROMANER FRA DAMER VI DIGGER 

Mona Høvring om søstre, Trude Marstein om kvinnelig livsløp, Ingvild Lothe om havet, Sheila Heti (på norsk) om frivillig barnløshet, Kjersti Annesdatter Skomsvold om morskap, Karin Boye (endelig på norsk) om skam og seksuell oppvåkning, Jenny Hval om å hate gud (hekseprosa!), Katrine Nedrejord om overfallsvoldtekt, Maria Kjos Fonn om å unnslippe sosial arv, Sarah Zahid om overgangen fra ungdom til voksen, Marita Fossum om prostitusjon og filosofiske samtaler, Vigdis Hjorth om overeksponering og selvbevissthet, Ida Hegazi Høyer om et kollektiv med fire damer, og Gunhild Øyehaug om mødre, døtre og parallelle univers.

Tekst: Ida Amalie Svensson

Redaksjonsmedlem i Fett

Share This