Fett er anmeldt i to aviser! I Bergens Tidende er vi i godt selskap med andre flotte tidsskrifter med base i Bergen. Les hva anmelderen har å si om akkurat Fett, og sjekk også ut Klassekampens dom over årets første utgave.

Nok Fett?

Klassekampen 12.03.2011, skrevet av Erlend Røyset

Fett spør om det har utspilt sin rolle.

Nok Fett?

Fett #1/2011

Redaktør: Charlotte Myrbråten

Tanken har slått meg; vil et mer effektivt feministisk tidsskrift være et tidsskrift som overhodet ikke forholdt seg til kjønn?» Det skrev redaktør Myrbråten i lederen til forrige nummer av Fett. Det feministiske fortegnet kommer nemlig med så mange fordommer, som kan være et hinder for å nå ut. (Som Susanne Sundfør, som nylig trakk seg fra Spelle- mannsnominasjonen for Årets kvinnelige artist fordi hun ikke ville båssettes som nettopp kvinnelig artist.) Man vil inkludere og bevisstgjøre, ikke skremme og forarge. Derfor forsøker man å unngå polariserende retorikk – det gamle spørsmålet «er du feminist?» er ikke fullt så viktig lenger – og gutter og høyre- folk får være med. Det er forøvrig slående at siste nummer av høyretidsskriftet Minerva har temaet «kvinner».

Men Myrbråtens utsagn er også en provokasjon: Er likestillingen liksom kommet så langt at Fett har utspilt sin rolle? I det nye nummeret får vi blant annet et «selvstudiekurs i queerfeministisk gledesdreping». Kursleder Danbolt vil mobilisere: «Det er all grunn til å være ulykkelig i dagens samfunn: Er ikke raseri den eneste fornuftige reaksjonen på forholdene i verden i dag?» Nytt kurs i neste nummer. I mellomtiden får vi en hel masse lesetips. I like!

Dette er typisk Fett, det nye nummeret flommer over av anbefalinger til videre lesing, lytting og utforsking. Kulturformidling tar så stor plass at jeg er fristet til å si at dette er et livsstilsmagasin for unge. Eller kanskje heller livsformsmagasin? For det er en dannelsesprosess, både for dem som leser og de som skriver. Nytt design har de også fått – en flott og variert layout, med en oversiktlig innholdsfortegnelse – og strammere redigert enn tidligere.

Et høydepunkt er A-til-Z-presentasjonen av riot grrrl-bevegelsen, skrevet av ingen ringere enn Klassekampens egen Susanne Christensen. Et annet er et klokt intervju med Doktor Kosmos: «Tjue år i den politiske popmusikkens tjeneste». Her er også en 8. mars-spesial med historisk tilbakeblikk, miniintervju og miniessay. Eirik Kydland inviterer «dere alle med på løkkehockey på Slåtthaug utenfor Bergen hver onsdag så lenge isen holder.»

Myrbråten parafraserer en av Doktor Kosmos’ låter i den nye lederen: «Et idealsamfunn må være et tvangssamfunn. Er dere uenige i det?» Her er det fortsatt rom for polemikk – og kontrovers: Nina Björk sjokkerte da hun i en debatt i fjor sa hun var usikker på om «feminismen er et progressivt prosjekt.» Fett ber om utdypning: «Dette er tanker jeg slang ut, men som ikke er ferdig tenkt. Jeg har ikke tenkt ferdig om feminismen, sier hun og ler.»

Jeg synes Fett bør holde det gående en god stund til.

Vitalt i tidsskriftbyen Bergen

Bergens Tidende 10.03.2011, skrevet av Gro Jørstad Nilsen

Bergen er base for Norges eneste musikkmagasin Eno, det profilerte feministmagasin Fett, det anerkjente filosofiske tidsskrift Agora og det svært så livskraftige litteraturtidsskriftet Vagant.

Dette er kvalitetssterke og profesjonelle tidsskrifter med klar profil, og som orienterer seg langt mer internasjonalt enn hva rykter og fordommer skal ha det til.

[…]

Fett, feministisk

Fett har også vært utenlands i siste nummer, nærmere bestemt Sverige. Aksel Kielland har intervjuet det svenske bandet doktor Kosmos. Rebecka Bohlin presenterer svensk feminismediskusjon gjennom intervju med Nina Björk og Yvonne Hirdmann. Susanne Christensen, nylig kåret til Norges fremste kritiker, skriver om musikkfenomenet Riot grrrl-bevegelsen, med utspring i Olympia og Washington. Fetts holdning til egen politisk agenda er kritisk og diskuterende. Å se tingenes tilstand fra et feministisk ståsted er dessuten en påminnelse om at kampen på langt nær er over. Mange av skribentene bidrar i flere tidsskrifter samtidig. Det eksisterer med andre ord et miljø av unge og dyktige skribenter her i byen med kontakter over by- og landegrenser.

[…]

Vagant nr 1/2011 lanseres i dag. Agora 4/2010 og Fett 1/2011 ble lansert i går. Eno kom i februar.

DYKTIGE: Det eksisterer et miljø av dyktige skribenter her i byen med kontakter over by- og landegrenser. Slike folk trenger et Litteraturhus, mener Gro Jørstad Nilsen. Her tre tidsskriftredaktører; Charlotte Myrbråten (Fett), Eirik Kydland (Eno) og Audun Lindholm (Vagant).

Share This