Menn kjøper sex, kvinner selger. De siste ti årenes kjønnsdebatt har tegnet et bilde av sexkunder som kyniske overgripere som manifesterer kjønnede maktstrukturer i samfunnet. Møt to menn som har andre forklaringsmodeller.

NYTT TILBUD

I 2011 etablerte Reform – Ressurssenter for menn prosjektet KAST Norge. KAST står for Kjøp Av Seksuelle Tjenester. Tilbudet henvender seg til sexkunder, uavhengig av kjønn, og består av sexologisk rådgiving, chat og telefonveiledning. Målsettingen er å skape en arena hvor kunder kan snakke om deltagelse i prostitusjon uten skam. Fokus på seksuell helse og mestring fører for mange kunder til at de identifiserer alternativer til sexkjøp. De fleste mennene vi har vært i kontakt med forteller om ambivalens i forhold til sexkjøp. Lyst og seksuell nytelse er en del av bildet, men avmakt og fortvilelse er for mange et motiv for sexkjøp.

TO KUNDEHISTORIER

«Morten» debuterte seksuelt med en prostituert da han var 18. Nå er han 33. Han forteller:

– Første gang jeg kjøpte sex var sammen med en kompis. I gjengen jeg vanket hadde alle hatt sex lenge. «Kristian» hadde vært i FN-tjeneste hvor han fikk smaken på «betal-fitte». Han introduserte meg for en prostituert han selv brukte. «Morten» forklarer at sexkjøpet var en surrealistisk opplevelse. Det var spennende og deilig, men han følte også avmakt.  – Jeg skammet meg, angret. Var jeg mann nå? «Kristian» og gutta var stolte av meg. Han sa til seg selv at det skulle være første og siste gang. Men så gikk det et par år. «Morten» og vennene kom i jobb, og begynte å ta en årlig guttetur til et sted i Europa.

– Alle i gjengen kjøpte sex, foruten «Rune». Han hadde ikke noe imot at vi andre gjorde det, men han ville ikke selv. «Rune» ventet på en bar mens vi andre boltret oss. «Morten» forteller også at han har en samboer, en fin jente som han har det godt sammen med.

– Jeg drar fortsatt på guttetur en gang i året. Alt er som før. «Rune» venter på en bar like ved. Jeg har lyst til å sitte der sammen med ham, men det blir så mye pes fra de andre. Og det er jo ikke til å komme ifra at det fortsatt er litt spennende, sier han.

HATER Å LYVE

Arbeidsdagen nærmer seg slutten. Lett hektisk stemning, deadline om to timer. De rekker det ikke, ser ut som det blir overtid. Det passer dårlig. «Knut» har  allerede gjort avtale med massasjeinstituttet.

Les resten av teksten i Fett 2/2011.

Tekst: Lennart Lock.  Prosjektleder for Ressurssenter for menns prosjekt om kjøp av seksuelle tjenester (KAST).

Foto: Kay Chernush for the U.S. State Department/ Wikimedia Commons

Share This