Bakstrever for januar er selvsagt homofiendtlige Kvitsund gymnas med rektor Torleif Belck-Olsen samt Espen Ottosen i Norsk Luthersk Misjonssamband (skolens eiere) i spissen. Tidlig i januar sendte en elev ved Kvitsund klage til Fylkesmannen på at det som en del av undervisningen ble hevdet «at homofili skyldes en skade i barnets tidligste utvikling i 2-3-års alderen», og at det i undervisningsmateriell ble beskrevet hvordan homofile kan helbredes. Et annet poeng i klagen, som NRK fikk innsyn i, var at elevene ble forsøkt lært at «mennesker som tar abort er skyldige i mord (dette gjelder også om du er voldtatt)». Det skal også ha blitt vist frem Muhammed-karikaturer i klassen uten hensyn til at det var en muslimsk elev tilstede.

Saken skapte selvsagt en del medieoppstyr, og rektor Belck-Olsen kommenterte:

– Den store avstanden mellom det vi driver med, og det som er samfunnets norm, er kontroversielt.

AUF-leder Eskil Pedersen tok på NRK Ytring til orde for at skolen burde miste statsstøtte, noe som bragte med seg en god del motytringer av typen «skjer med religionsfrihet, a?».

«Det må være en selvfølge at vi kan stå for klassisk kristen etikk», kommenterte Belck-Olsen, mens Espen Ottosen på vegne av Norsk Luthersk Misjonssamband siteres med følgende av NRK:

«Det er mange elever hos oss og deres foreldre som ønsker å gi barna et alternativ, og som ønsker en tydelig kristendomsundervisning. Når noen kommer med veldig sterke kritikk opplever vi dette som svært intolerant og lite respektfullt»

Når Fett nå kårer Kvitsund gymnas & co til månedens bakstrever er det ikke fordi vi ikke unner dem å drive med undervisning hvor religion ligger til grunn, men fordi vi ikke unner dem å bedrive kvakksalveri og hjernevasking. Det aktuelle undervisningsheftet som ble trukket særlig frem i klagen er nå fjernet fra undervisningen etter press fra Utdanningsdirektoratet. Men holdningene som gjorde at heftet ble brukt i utgangspunktet synes å stadig regjere.

Tanken på at skolen har fortalt, og trolig vil fortsette å fortelle, ungdommer at homofili er en «skade» som kan helbredes er uutholdelig. Det handler ikke om noen av de involverte partenes rett til religionsfrihet. Det handler om respekt for elevene. Om respekt for menneskelivet. Om bevissthet rundt at vi ikke ønsker å bidra til at unge homofile mennesker tar livet av seg selv fordi de ikke klarer å la være å forelske seg i noen av det samme kjønn – fordi noen har overbevist dem om at deres legning er en synd de burde ha klart å kvitte seg med. For det er dét som er den ytterske konsekvens av den holdningen Kvitsund gymnas forfekter.

Alt er dog ikke mørkt i denne verden. I Bergen har et nytt lys blitt tent på likestillingshimmelen i form av den første kvinnelige teatersjefen noensinne ved DNS. Agnete Haaland kickstarta Stemmerettsjubileet med vandreteateret «Kvinner som bruker sin stemme», og fire nye (om enn midlertidige) kvinneskikkelser i statueversjon pryder teaterets front, i denne byen hvor det som byer flest er stort sett menn som har fått stå på sokkel. Det lover godt, og Agnete Haaland er herved kåret til Fett sin helt for januar i stemmerettsåret 2013.

(Bilde fra wikimedia commons/Bjoertvedt)

I den første utgaven av denne teksten kom vi i skade for å omtale klageren som «han». Vi kjenner ikke til den anonyme klagerens kjønn, og beklager dette. Vi heier på vedkomne uavhengig av kjønn.

Share This