«Jenter må» – gutter må ikke

Nok en gang skal jentene ut og endre adferd, mens guttene får terskelen senket for seg.

 

NRK Dagsnytt kunne onsdag morgen informere om at tall fra Folkehelseinstituttet indikerer at klamydia fortsatt er en folkesykdom nordmenn stadig blir smittet av, tross formaninger om å beskytte seg. Saken ble vinkla på at «jenter må» slutte å være redde eller flaue for å ta med seg et kondom i veska når de går på byen. Petter Brelin, lege og leder i norsk forening for allmenn medisin, sier at hans inntrykk er at jenter syns det er flaut og skammelig å innrømme at de planlegger å ha sex når de går ut på byen: «jenter må bli flinkere til å ha med kondomer i veska» er oppfordringen.

I en oppfølgingssak på NRKs nettsider blir det informert om at jenter allerede er ganske flinke – til å teste seg. Folkehelseinstituttets tall viser at bare 30 prosent av de som tester seg for klamydia er gutter, og at av de testede er det et høyere andel gutter som tester positivt. Mens i den saken snakkes det om tiltak andre kan gjøre for at guttene i større grad skal teste seg – ingen nevner «bruk kondom» med ett ord.

For de fleste med et minimum av anatomisk kunnskap er det kjent at seksuelt overførbare sykdommer smitter når to eller flere mennesker har sex. Det burde derfor være opplagt at ansvaret for å unngå smitte ligger hos begge kjønn. I stedet for å møte flaue jenter med oppfordringer om at de må endre adferd, burde det underliggende problemet gås til livs: Hvorfor opplever jenter det som skamfullt å ha med kondomer i veska? Hvorfor syns gutter det er pinlig å gå til legen? Og hvorfor blir ett kjønn møtt med forståelse på sin vegring, mens det andre får en formaning kastet etter seg? Kan ikke gutter med kondomer i sekken også hjelpe til?

Tekst: Marie Alming

Debattredaktør i Fett

 

Kan ikke gutter med kondomer i sekken også hjelpe til?

Share This