9. til 14. juni holdes en kollektiv kunstutstilling i Rådhusgalleriet i Oslo, med en gruppe kunstnere som har uttrykt seg om temaet menneskets forhold til naturen.

Foto: Stian Borgen

 

Liv S. M. Evensen (1949) er en av kunstnerne som har skapt seg et fargerikt hjørne i Rådhusets første etasje. I utstillingen Inside Nature er hun er av ni som har valgt ut et knippe malerier som reflekterer over et klassisk tema i kunsten: menneske og natur. Plakatene og flyerne som omtaler utstillingen har lånt bikubens estetikk og samler de ni forskjellige uttrykkene i et nett av sekskantede sirkler.

Evensen begynte å uttrykke seg gjennom malerier for 4-5 år siden, og blir i stor grad inspirert av drømmer og fortellinger fra sine omgivelser, og anser seg selv som en forfatter både på papir og lerret. Fortellingene hun skaper, også på lerretet, er transformative. For henne er kunsten intuitiv, den kommer innenfra, og er ikke bevisst planlagt på forhånd:

– Jeg blir veldig glad og overrasket over det jeg lager, og ser i ettertid at jeg kan relatere det til annen kunst og litteratur, sier hun, og mener at inspirasjonen kommer fra en god og altomfattende kraft.

For henne har uttrykket kommet ut av utfordringer og smerte i hennes liv, og vist henne at ut av kaos kommer kosmos, som hun sier:

– Det kan komme noe godt ut av våre kamper, og kunsten kan bringe håp.

20160608_223432 Print

Bildetekst: Kunsten til Maria Chacón til venstre (foto: Erlend Wangensteen), og kunstneren til høyre (foto: Maria Chacón).

På en annen vegg i Rådhusgalleriet henger bildene til Stian Borgen (1984), der rosa er en gjennomgående farge.

Tittelen på utstillingen ble bestemt tidlig i prosessen, men både Borgen og Evensen føler at de sto fritt til å jobbe innenfor de rammene ”Inside Nature” måtte skape. Borgen jobber mye figurativt med et preg som henter inspirasjon fra Street art, og ønsker at publikum skal tolke bildene hans som de selv vil. I noe av teksturen trer det fram noe som minner om snøring og korsett, og blant pastellfarger og off-white fargeskalaer er det lett å tenke på ballett-estetikken og kulturens forsøk på å temme naturen.

For Maria Chacón (1983), en annen kunstner i utstillingen, er det viktig å hente fram det feministiske ved samlingen. Flertallet av elevene ved kunstskoler er kvinner, men dette kjønnsaspektet blir ikke alltid like god presentert når det kommer til de som får mest oppmerksomhet. Hennes kunst består i hovedsak av digitale trykk og skulpturer laget av hodeskaller, der også fargen rosa gjennomgående, i tillegg til å være skinnende og glitrende og juvelbesatt.

050407_guerilla-girls-artwork mindre

Bildetekst: Humor fra Guerilla Girls (venstre), og utdrag fra utstilling (Maria Chacón).

Et gjennomgående tema i Chacóns kunst er det indre drømmelandskapet framført i en popsurrealistisk stil. Men det tar ikke vekk det politiske aspektet. Hun henviser blant annet til gruppen Guerrilla Girls, en feministisk gruppe som retter søkelys mot kvinnediskriminering i kunstverden ved å ikle seg gorilla-masker og informere publikum om skjevheten de ser.

 

Ved siden av Inside Nature står utstillingen Inner Necessities, en utstilling der bare kvinnelige kunstnere er representert. Tittelen henspiller på det indre behovet til å uttrykke seg som kunsten er et resultat av. Begge utstillingene kan sees i Rådhusgalleriet (inngang fra sjøsiden) til og med 14. juni.

Share This