Munn til munn

Sandra Kolstad og Marianne Stranger begynte med verket Munnstykke lenge før #MeToo – men mener kampanjen har endret alt.

Byline inn her

Munn til munn

Sandra Kolstad og Marianne Stranger begynte med verket Munnstykke lenge før #MeToo – men mener kampanjen har endret alt.

Den 8. mars presenterer Sandra Kolstad og Marianne Stranger bestillingsverket Munnstykke på Ladyfest Oslo 2018. et verk de har jobbet med i over to år. Kvelden før kommer Sandra og Marianne dessuten til Ingensteds for å varme opp til kvinnedagen sammen med Fett og Ladyfest, der vi også lanserer Fett 1/2018! Fett tok en kjapp prat med kunstnerne i forkant av begivenhetene.

Bestillingsverket blir beskrevet som «ambisiøs, konseptuell populærmusikk som vil fremheve kvinnens kollektive kamp og universelle røst.» Hvordan oppsto idéen til Munnstykke?

Vi svømte rundt i et basseng i Berlin og snakket om endring. Og vi fikk med en gang lyst til å jobbe med kvinnens stemme som et utgangspunkt for verket; både som klang og kraft og å være et talerør for folket. Vi hadde lyst til at «alle» skulle få sagt noe og at det skulle bli musikk, og bruke det potensialet musikk har for å åpne folks hjerter.

Kunstneren Ingrid Liavaag har latt seg inspirere og laget et visuelt kunstvideoverk til Munnstykke. Fortell om samarbeidet!

Vi møtte Ingrid på en fest på Kunstnernes Hus og fortalte om bestillingsverket. Og så viste det seg at hun lenge hadde at lyst til å portrettere kvinner i film, kikke på de forskjellige kvinnerollene, kvinnen i gata. Hun maler og er skuespiller også, så hun bruker dette og i arbeidet sitt, vi er spente på å se resultatet! Det er digg å ha noen andre som tolker det vi gjør, kanskje dette visuelle språket tilfører noe annet vi ikke kan se mens vi komponerer.

Dere har samlet inn over 100 intervjuer med kvinner, og tok også opp lyd fra «Women’s March Oslo – #MeToo» som dere skal bruke. Hva har #MeToo-kampanjen betydd for dere?

Det er jo en revolusjon! Tenk å få leve i denne tiden – alt er jo mulig etter dette! Vi har bare intervjuet én kvinne etter #MeToo, så materialet er ikke så preget av det. Vi har jobbet med Munnstykke i to år nå, og bare det å se hvordan ting har endret seg fra vi har startet til nå blir en inspirerende betrakting; at våre spørsmål endrer betydning både for hver person vi spør, og i takt med samfunnsutviklingen.

Sandra har sagt i et intervju at «Marx definerte mennesket som det dyret som har evnen til å forestille seg noe annet. Kunstens radikale potensiale er at den kan vise folk at en annen virkelighet er mulig». På hvilken måte kan Munnstykke bidra til forandring?

Munnstykke er blant annet en dokumentasjon av hvordan kvinner i dag opplever at det er å være kvinner. Det i seg selv er viktig å høre og ta stilling til. I tillegg er et av spørsmålene vi stiller alle kvinnene hva de ville ønsket å endre om alt er mulig. Det får vi mange spennende svar på. Bare det å stille spørsmål om hva man vil endre, er jo på en måte å sette i gang tanker om og eventuelt tilløp til endring.

Det sies at bestillingsverkets høydepunkt er «en felles hymne, en slags kvinnedagens svar på Internasjonalen.» Spennende! Hva kan publikum forvente seg av denne kvelden? 

Ja, vi har komponert det vi kaller Feminasjonalen som vi har tenkt kan være summen av alle intervjuene. Å prøve å finne essensen i alle svarene var utfordrende, men nå håper vi at vi har det! Et slags felles mantra som man kan tolke inn til sitt eget liv. Vi møtte også Nosizwe og hun nynnet en perle av en strofe, som også har blitt en låt. Allsang loves! Utover det blir det både popsanger, kor og litt mer eksperimentelle samplebaserte greier. Og så håper vi at man går derfra og ikke har svar men fortsetter å stille spørsmål både til seg selv og omverden.

På Fett-lanseringen 7. mars snakker Sandra og Marianne med Nosizwe og skuespiller Iselin Shumba om feministiske utopier og den kollektive kvinnestemmen. Velkommen! 

Tekst: Jenny Dellegård

Musikkredaktør i Fett

Tenk å få leve i denne tiden – alt er jo mulig etter dette!

LES MER