Island har blitt kåret til verdens mest likestilte land. Men i den beskrivelsen ligger en måling som ser helt bort fra seksualisert og kjønnet vold. Kan det da med rette kalles et likestilt samfunn?

Byline inn her

Voldtatt & likestilt?

Island har blitt kåret til verdens mest likestilte land. Men i den beskrivelsen ligger en måling som ser helt bort fra seksualisert og kjønnet vold. Kan det da med rette kalles et likestilt samfunn?

Journalist Kristine Hoff har undersøkt Island som likestilt paradis det siste halve året. Hun var på utveksling på øya i fjor, og ble sjokkert da hun leste en avissak om at politimesteren på Vestmannaeyjar ville legge lokk på opplysninger om hvorvidt det foregikk voldtekter på en lokal musikkfestival eller ikke. Dette gjorde at Hoff valgte festivalen Þjóðhátíð som sitt utgangspunkt for en radiodokumentar-serie i tre deler.

– Jeg ble fascinert av hvor sterkt fokus det har vært og er på Island på å forebygge og snakke om voldtekt, sier Hoff.

Allikevel fant hun ut at på festivalen hadde 29 mennesker blitt voldtatt eller forsøkt voldtatt siden 2001. Det kjentes som et paradoks at i verdens mest likestilte land hadde de også store problemer med å hindre voldtekt og påse at kvinner føler seg trygge hvor enn de befinner seg.

– Noe som får meg til å tenke at voldtekt kanskje aldri kommer til å forsvinne, men som gjør det desto viktigere at vi snakker høyt om det, kommenterer Hoff.

 

I dokumentaren forteller Hoff om hvordan voldtektsproblematikken etter hvert har blitt et samtale-emne i det islandske samfunnet, på tross av at det finnes politimestre som ønsker å legge lokk på hendelsene. Det skal sies at det ikke skjer flere voldtekter per innbygger på Island sammenlignet med land som Norge, men den nevnte musikkfestivalen har utpekt seg som en stor synder i det ellers så løfterike likestillingsparadiset.

Flere kritiserte hemmelighetskremmeriet som politiet ønsket seg, og mente det var med på å skamlegge ofrene i stedet for å beskytte dem. En motbevegelse har funnet sted på sosiale medier, der lukkede fora har blitt brukt av kvinner til å dele det de har opplevd av seksualisert vold, ikke ulikt det norske kvinner gjorde på Twitter med #jegharopplevd. I tillegg har flere, både kvinner og menn, tydd til demonstrasjoner i gatene. En synliggjøring av at dette ikke bare skjer med uheldige enkeltpersoner, men at det er et større samfunnsproblem, kan være det som trengs for å sette flere slike hendelser til livs.

Professor i kjønnsforskning, Gyða Margrét Pétursdóttir, mener blant annet at voldteksthandlinger bare er en del av et større kulturelt problem som handler om hvilke forventninger vi har til kjønnene. Jenter forventes å være sjenerte og avventende med sex, mens guttene skal være pågående og aggressive. Overgripere er ikke utskudd eller monster som ikke har forstått samfunnets regler og normer. Tvert imot er de en del av normalen, og derfor fortsetter overgrep og voldtekter å skje, selv om samfunnet forøvrig virker likestilt.

 

Vestmannaeyjar.

Vestmannaeyjar.

 

Radiodokumentaren er publisert av Frekvens  og ble sendt i Kulturhuset i NRK P2 i mars. Trykk på episodenummer for å høre.

Episode 1

Episode 2

Episode 3

Tekst: Marie Alming

Foto: Kristine Hoff

Voldtekt kommer kanskje aldri til å forsvinne helt, men det gjør det desto viktigere at vi snakker om det.

Kristine Hoff

Dokumentarskaper, Frekvens

[comment comment_file =»/comments.php»]
Annonse:

LES MER