Etter alvorlige trusler velger Aden å trekke seg fra kveldens debatt om kvinneundertrykking på Litteraturhuset i Oslo. – Et paradoks, skriver Aslak Nore ved Gyldendal.

Utgivelsen Halve himmelen: hvordan kvinner kan forandre verden danner bakgrunn for debatten om kvinneundertrykking på Litteraturhuset i kveld. At Aden da må melde avbud som følge av norsksomaliske menns trusler blir et paradoks, skriver Aslak Nore i en kronikk i Aftenposten.

Forfatterne Sheryl WuDinn og Nicholas D. Kristof fokuserer på kvinneundertrykking som vår tids verste brudd på menneskerettighetene, og henter i den nye boken materialet sitt fra utviklingsland. Arrangementet i Oslo vil derimot sette debatten i en hjemlig kontekst, med spørsmål om norske kulturrelativister og manglende kritikk av enkelte lands reaksjonære krefter.

Aden selv har åpent kritisert det somaliske miljøet i Norge med utgivelsen Se oss, og videre tatt opp likestillingsutfordringer i minoritetsmiljøer i Det skal merkes at de gråter. Hun har ved flere anledninger blir truet som følge av arbeidet sitt, men i følge VG har politiet nå bedt henne avstå fra offentlige opptredener.

SV-politiker Heikki Holmås sier til VG at politiet må ta ansvar for Adens sikkerhet.

–  Vi blir et fattig land hvis viktige samfunnsdebattanter som Amal Aden kan skremmes til taushet, mens de kvinnediskriminerende mørkemennene som truer henne, får gå fri.

Også Nore peker på urettferdigheten i Adens avbud.

– Det Halve himmelen beskriver og Amals engasjement på en slående måte viser, er det skammelige faktum at mennesker som truer kan gå fritt rundt, mens dem som står opp for frihet og kvinners rettigheter må leve i skjul. Folk som truer andre på livet skal straffes, mens folk som blir truet skal ha krav på vår beskyttelse.

Kadra Yusuf og Shabana Rehman vil steppe inn for Aden i kveld, og vil på Litteraturhuset snakke om å leve med trusler.

Share This