Denne helgen er det anmeldt syv voldtekter, og to av anmeldelsene omtales nå som overfallsvoldtekter. I følge politisk redaktør i Fett, Anne Bitsch, rangeres ofte overfallsvoldtektene som verre enn andre former for voldtekt. – Forestillingene om hva en «riktig» voldtekt er fratar offerets mulighet til å fortolke sitt eget overgrep, skriver Bitsch i det nyeste nummeret av Fett.

Den ene overfallsvoldtekten skal ha skjedd i Baneheia i Kristiansand, og skal være begått av to personer av utenlandsk opprinnelse, melder fvn.no. På Karmøy denne samme helgen, er også to personer anmeldt for voldtekt av en kvinne. Her uttaler Håkon Tornes, operasjonsleder i Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt til VG.no at han tror de anmeldte er perifere bekjente av kvinnen.

Hvilket utfall de to sakene vil få i rettsystemet, vet vi lite om foreløpig. Men holdningsundersøkelser i befolkningen og blandt juryemedlemmer viser at relasjonsvoldtekter bortforklares og unnskyldes, forklarer Bitsch i sin artikkel. Samtidig knyttes den sensasjonelle overfallsvoldtekten til innvandrere, og blir ikke bare et angrep på den enkelte kvinnen, men på «våre kvinner», altså de som tilhører nasjonen, skriver Bitsch. Overfallsvoldtekten blir fremstilt som den verste voldtekten, og dermed den «riktige» formen, selv om såkalte relasjonsvoldtekter kan være like skadelige for offeret.

– Retorikken er farlig fordi den rangerer noen voldtekter som mer alvorlige enn andre og skaper et inntrykk av at vanlige, norske menn knapt begår seksuelle overgrep. Rapporten den skjulte volden fra 2004 anslår imidlertid at omkring 4.300 kvinner i Oslo ble utsatt for et grovt seksuelt overgrep i løpet av et år. I 2004 var det 17 anmeldte overfallsvoldtekter. De flere tusen oslokvinnene som hvert år voldtas av en de kjenner, anmelder aldri. Deres voldtekter betraktes som annenrangs, forklarer Bitsch.

Les Anne Bitsch’ artikkel «Voldtekt i valgkampens hete» i sin helhet i nylig utgitte Fett #2.

Foto: Baneheia i Kristiansand. Flickr Commons/pbb

Share This