Nils Bech har lyst til å være Nils of the World. Men Nils fra Vikersund holder ham tilbake. Oda Faremo Lindholm møter plateaktuelle Nils Bech som forteller om en oppvekst der kunstneriske interesser ikke var forenlig med det å være gutt.

Bechs andrealbum Look inside kommer 2. november, og denne gangen tar han for seg små fortellinger fra et helt år av sitt eget liv. Men gjennom dette året måtte han også ta et oppgjør med årene som ligger bak i tid, forteller han til Oda Faremo Lindholm, i siste nummer av Fett. Oppveksten på småstedet Vikersund var ikke helt enkel for gutter som interesserte seg for kunst, musikk og dans.

– Jeg husker godt første gangen jeg ble kalt feminin. Jeg var kanskje ti år og ante ikke hva ordet betød. Jeg kom fra et lite sted, og det ordet endte opp med å forfølge meg gjennom hele oppveksten som et skjellsord. For meg ble det å være oppfattet som «feminin» som ung gutt noe veldig negativt og unaturlig, noe som var annerledes og ikke forventet av meg, sier han.

– Jeg hadde aldri reflektert over det. Jeg drev med klassisk musikk, jeg sang, jeg drev med teater og ville gjerne danse. Det var merkelig å oppleve hvordan det kunne føles provoserende for folk. Jeg interesserte meg ikke i disse tingene på trass.

I de siste årene som artist, har Bech har også fått kritikk for å være tilgjort feminin på scenen, noe han selv syns er tåpelig.

– Folk tyr så alt for lett til ordet femininitet. Det blir en voldsom forenkling av hvordan jeg fremstår som artist. Det handler ikke om hvordan det jeg gjør på scenen enten er feminint eller maskulint. Hvorfor ikke heller kalle uttrykksformen min for lyrisk? Hvorfor er det å bevege seg på scenen feminint? Hvorfor er sanger om kjærlighet feminint? Alt som handler om å uttrykke følelser opplever jeg ofte at blir omtalt som kvinnelig og feminint, og da blir jeg plutselig «jentete». Det er rart og unødvendig. Men jeg får også veldig mange fine tilbakemeldinger.

Les hele Lindholms intervju med Nils Bech i siste nummer av Fett!

Foto: pressefoto/Benjamin Huseby

Share This