Regnbuedagene protesterer mot det russiske lovforslaget som vil la myndighetene bøtelegge offentlig budskap om at homofili er ok. Holdninger som for mange kjennes ut som gufs fra fortiden finnes stadig også her.

Johanneskirken i Bergen 5. mai: Regnbuedagene, Bergen Pride 2013,  åpnes med en gudstjeneste. Like før første salme åpner kirkedørene seg og opp midtgangen kommer en mann iført en svart, fotsid kjole og refleksvest påtrykt «Til mann og kvinne kapte ham dem. Gud lar seg ikke spotte». Vel fremme ved alteret kneler han. Mannen er Per Kørmer, kjent for sin kristenkonservative ekstremisme. Han var kommet for å «berge dem fra synden», kunne man senere lese i BA.

– Vi synes at slike uheldige episoder viser hvor viktig Regnbuedagene og andre saker som setter fokus på LHBT-temaer er. Dette gjorde at vi fikk enda mer lyst til å gjennomføre denne uken. Slike meninger som denne mannen har gjør at vi kjemper enda hardere for likeverd, kjærlighet og menneskerettigheter.

Stine Willemo Andresen er festivalsjef og en av ildsjelene bak årets Regnbuedagene. Med LLH Bergen og Hordaland i ryggen er det satt sammen en komité som sammen har kommet frem til et program som inkluderer filmfestivalen «Skråblikk», regnbuegate og parade. Hovedparolen er «Cencor Gay? No Way!».

– Dette er en  internasjonal kampanje for å jobbe mot anti-propagandalovene som mest sannsynlig blir vedtatt i Russland nå 25.mai. En slik lov vil si at det ikke blir lov til å snakke om saker som med LHBT å gjøre til mindreårige. Det vil gjøre situasjonen helt forferdelig for de LHBT-personene som bor der. Denne loven er utbredt og flere andre land har allerede vedtatt den og dette er en kjempeviktig kampsak idag. Vi i Norge må hjelpe og støtte de dette rammer.

Willemo Andresen er glad for at man har kommet lengre med inkluderingspolitikken i Norge. Men fortsatt er det mange som ikke vil forbindes med «homokamp», noe festivalen fikk merke da de søkte sponsorer.

– Det virker som mange ikke ønsker å bli assosiert med oss. Heldigvis er det noen få lokale bedrifter og politiske partier som skjønner at dette er en viktig sak! Ellers så synes vi Bergen by er fantastisk, det er alltid mange hundre mennesker med i paraden og enda flere som er tilskuere.

Personlig merker hun kun positive tilbakemeldinger på festivalen. Hun tror opplysning er det som skal til for å få bukt med negative fordommer.

– Jeg synes folk flest er fordomsfrie og veldig flinke til å akseptere annerledeshet. Noen kan selvfølgelig si litt rare ting eller spørre dumme spørsmål, men det kommer av at folk flest ikke vet nok om LHBT og det blir jo kun bedre ved at de får vite mer, mener hun.

Nytt for årets markering er at Skostredet for en dag vil transformeres til en «regnbuegate».

– Vi har fått med oss The L-Project fra England som er et anti-mobbingsprosjekt, de skal synge både i gaten og på Grand Party samme kveld. På kvelden synger de sammen med flere andre både norske og utenlandske artister, det blir en once in a lifetime opplevelse, lover festivalsjefen.

Skråblikk, regnbuedagenes firefilmers filmfestival er et samarbeid med BIFF og har fått tak i de nyeste skeive og prisvinnende filmene.

– I kveld vises «In the name of….» som handler om en katolsk prest og hva som skjer når han møter sin egen seksualitet og finner at den ikke er slik hans religion mener den skal være. Religion skaper ofte store vanskeligheter for LHBT-mennesker verden over, så dette er et hett tema, sier Willemo Andresen.

Filmene vises på Litteraturhuset i Bergen. Les om Regnbuedagene her.

Share This