Aktivister i 203 land har i dag danset for å stoppe vold mot kvinner og jenter.

Gjennom initiativet One Billion Rising, har kvinner og menn i 203 land i dag danset for å stoppe vold mot kvinner og jenter. I følge en rapport fra UNIFEM vil en av tre kvinner oppleve vold i løpet av livet, noe som utgjør én milliard kvinner av verdens befolkning. I dag, 14. februar, er derfor målet å være like mange som aksjonerer mot volden gjennom dans.

I Bergen har en gruppe dansere ledet av Janine Morris Opheim valgt seg Fløyen som dansespot. – Jeg hørte først om aksjonen gjennom en venninne i England, og sjekket om det var noen som hadde engasjert seg i Norge. Jeg fant et arrangement i Oslo, men ikke her, forteller Opheim. Hun tok like greit saken selv, og via Facebook inviterte hun til dans på Fløyen.

Gruppen på Fløyen er i selskap med dansere over hele verden. Arrangementet One Billion Rising ble annonsert i fjor, og er en videreføring av V-day som har blitt arrangert de siste femten årene. Initiativtaker, dramatiker Eve Ensler (The Vagina Monologues), skriver i The Guardian at One Billion Rising viser at volden mot kvinner ikke er knyttet til nasjonale, etniske eller religiøse problemer, men er et globalt fenomen.

Opheim forteller at hun følte veldig sterkt for å engasjere seg i aksjonen.

– Jeg er ikke egentlig en aktivist; jeg har aldri arrangert noe slikt som dette før. Men kvinner har blitt undertrykt i århundrer, og jeg mener vi kan forandre på det.

Share This