På Tidsskriftsdagen 26. mars arrangerer tidsskriftene ENO og Fett panelsamtale om musikkjournalistikk og kjønn på Litteraturhuset i Oslo.

I litteraturens verden blusser debatten om det finnes to kategorier forfattere stadig opp, vi har forfattere og vi har kvinnelige forfattere med et sett egenskaper som gjerne følger med (intim, inderlig og personlig). På den andre siden har vi den (mannlige) forfatteren som gjerne fremstilles som mer «allmenngyldig» og «universell». Det kan virke som om de samme mønsterne gjelder i omtale av og fremstilling av popmusikk. Noe vi har sett flere eksempler og reaksjoner på den siste tiden.

Susanne Sundfør viste tydelig hva hun mente om en kjønnsdeling av musikk ved å trekke seg fra Spellemannkategorien ‘beste kvinnelig artist’, og satte dermed i gang en viktig debatt om hvordan vi tenker om kjønn og musikk. Andre artister som Jenny Hval og Susanna Wallumrød har tidligere snakket om den overflatiske og lettvinte bruken av Tori Amos og Kate Bush som referanser til musikk laget av kvinner, mens andre har reagert på hvor avgjørende plass (mannlige) produsenter får i anmeldelser og omtaler av kvinnelig artister, sist sett i Bergens Tidendes dobbeltanmeldese av Elvira Nikolaisen og Hilde Marie Kjersems siste plater.

Så hvordan skriver musikkjournalistene om artister? Fremstilles de først og fremst som artister eller spiller også kjønn en viktig rolle? Og spiller det egentlig noen rolle om kjønnet vektlegges? Er det problematisk at Frida Ånnevik omtales som «en skjør blomst», Bjella som «en hedersmann» eller at Razika må bruke halve intervjuplassen på å snakke om det er bra eller dårlig å være et ungt «jenteband»?

For å snakke om dette har vi invitert:

Audun Vinger, redaktør i Vinduet og musikkritiker i Dagens Næringsliv.

Susanne Christensen, skribent og anmelder. Nylig kåret til årets kritiker av Norsk kritikerlag.

Hilde Marie Kjersem, artist og aktuell med soloalbumet Let’s Let Go.

Ordstyrer er Bernt Erik Pedersen, er journalist i Dagsavisens kulturavdeling og lager avisens musikksider Nye Takter.

Velkommen!

Debatt om musikkjournalistikk og kjønn: Litteraturhuset, Oslo, lørdag 26.mars kl 13.30

Foto: Eirik Lande

Share This