‘Mann’ eller ‘kvinne’ er valgmulighetene du får når du skal fylle ut dine personalia. For mange er det et spørsmål med et svaralternativ for lite.

Nepal har den siste uken vakt internasjonal oppmerksomhet med nyheten om at det ved landets neste folketelling vil være tre kjønn å velge i. Med det blir de det første land i verden som offisielt anerkjenner et tredje kjønn. I India eksisterer et tredje alternativ i form av hijraene, en minoritet bestående av personer som biologisk sett er menn eller som er født med uklare kjønnstrekk.

I Stillehavet har man flere definisjoner av det tredje kjønn, som fa’afafine på Samoa og rae rae i Fransk Polynesia. I Albania eksisterer edsvorne jomfruer som et eksempel på noe av det samme. Vi snakker med Marit Vaula Rasmussen ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning (Skok) i et forsøk på å finne ut av hva det tredje kjønn kan være.

I tillegg streifer vi selvsagt innom rosabloggernes nyvunne status som potensielle statsledere og menneskehetens massive problemer med å skille sak og person relatert til Julian Assange. Sånn aller snarest.

Det tredje kjønn, 12. jan 2011

Tekst: Hilde Sofie Pettersen

Share This