Fett #2 2014 – i salg nå!

Forsideillustrasjon: Anita Løkken Evensen Design: Overhaus: Robert Høyem

Under temaet «natur & miljø» presenterer Fett Nina Bjørk, Tove Pettersen, nærmiljøaktivsme, grønnejenter.no og veien ut av forbrukskjøret.Forøvrig bys det på en gjennomillustrert utgave med reportasje om feministisk korantolkning, roller derby, Wikipedia, viking-romantisering, homeparty med Feministiskt initiativ og dybdeanalyse av stylistene Trinny og Susannahs retorikk.

Leder fra bladet:

Jeg fikk mitt livs beste bursdagsgave i år. På min 30-årsdag kom beskjeden: Morna, reservasjonsretteeeeeen! For første gang skjønte jeg den gleden Siv Jensen følte da hun vant valget. For dette var min valgseier. Og jeg tror ikke egentlig det er regjeringen som skal ha æren. De eviglange 8. mars-togene ble lagt merke til. Den enorme motstandmobiliseringen satte spor. Det er motstanden som skal ha takk. Alle som gikk i tog, alle som på ulike måter sa ifra.

I tillegg til at reservasjonsretten ble skrotet, har seieren en annen viktig effekt: Den viser at det fungerer å engasjere seg. Det kjennes godt for oss i Fett som i år markerer at tidsskriftet har eksistert i 10 år. Det skal vi markere i september med en rekke arrangementer og en ekstra fyldig jubileumsutgave med god plass til mimring. Vi har fortsatt lang vei igjen før vi kan gi oss, og stevner regjeringen videre i samme retning som nå, ser det ut til at veien frem mot likestillingsmålet bare vokser. Pappapermen kuttes, sexkjøpsloven er truet – det er mange varsellamper som lyser. Da er det god inspirasjon å hente i Sverige, hvor feminismen for alvor er på vei opp på den politiske dagsorden. Feministiskt initiativ ligger an til å komme inn i Riksdagen etter valget i høst, med listetopp Gudrun Schyman i spissen. Vi møtte henne på homeparty litt utenfor Stockholm.

I denne utgaven fokuserer vi på natur og miljø. Vi snakker med økofeminist Nina Bjørk om kvinnens nærhet til naturen, og med filosofiprofessor Tove Pettersen om hvorfor hun ikke vil kalle seg økofeminist. Feminisme for meg, er en innsats for en verden fri for diskriminering. Derfor er også klimakampen feministisk relevant. Utslipp fra oss i det rike Nord går aller mest ut over fattige i Sør. Og uten naturen, intet liv. Så enkelt er det. Og så komplisert.

Jeg håper du følger med når bloggerne i Gronnejenter.no tar for seg forbrukerkjøret og presenterer en vei ut. Og at du vil tenke over erfaringene til nærmiljøaktivisten du møter på side 8. Og så håper jeg at du selv husker på at også ditt engasjement kan gjøre en forskjell.

Følg med på www.fett.no for programslipp for 10-årsmarkeringen. Du er herved invitert både til å redde verden og til å bli med på fest.

Beste hilsen

Hilde Sofie Pettersen

Redaktør

Share This