Vega Scene 2. november kl.12.00-17.00:

Feministiske strategier mot kvinnehat og høyrepopulisme

Vi åpner dørene kl.12.00 med marked i foajeen. Fett-illustratører selger fine prints, Fett selger blader og feministisk merch og i Vega snackbar får du kaffe og frokost.

Kl. 12.00: Fett-redaktør Hanne Skogvang ønsker velkommen

Siden oppstarten i 2004 har Fett vært et sted for debatt, opplysning, refleksjon og tull – alt med et feministisk perspektiv. Hanne Skogvang er Fetts syvende redaktør, og 2. november geleider hun oss gjennom dagens program. 

Tema for dagen er feministiske strategier mot kvinnehat og høyrepopulisme. Verden over vokser miljøer med nasjonalistisk, konservativ, høyreekstrem og/eller kapitalistisk ideologi. Felles for mange er motstand mot feminisme, reproduktive rettigheter, LHBT-rettigheter og demokrati. Fett benytter anledningen til å diskutere feministiske strategier i internasjonal, nordisk og norsk kontekst, med dette som bakteppe. 

 

Kl. 12.15: Haboon Hashi leser fra En vei ut?

Haboon Hashi er forfatter og rådgiver ved Minotenk, og ikke minst tidligere redaksjonsmedlem i Fett! I 2019 kom hennes debutbok En vei ut? som handler om veien til å ikke definere seg som muslim. Hun skriver om hvordan hun selv har strevd med tro og tvil, religiøse sanksjoner og psykisk helse. Den handler også om forelskelse og om mamma. Haboon er også aktiv samfunnsdebattant i spørsmål om polarisering av den offentlige debatten om kjønn og islam.

Kl. 12:30: Nordiske feminismer: Nordisk søsterskap eller feministiske parallellsamfunn?

Når leste du sist et feministisk tidsskrift fra Sverige, Danmark, Finland eller Island? Fett inviterer redaktørene fra våre søstertidsskrift Friktion, Bang, Astra og Knuz til å diskutere feminismen i Norden i dag. Sett utenfra har Nordens likestillingskamp mange likheter, men stemmer det? Hva er de største fellestrekkene og hva er annerledes i Norden? Hvem utgjør feministiske miljøer i Norden, og hvilke strategier har de i møte med tilbakeslag mot likestillingskampen?

Hør Nazila Kivi, fra Friktion, Sandra Jonasdottir fra Knuz.is, Juliet Atto fra Bang og Lisa Gemmel fra Astra i samtale med Fetts redaktør Hanne Linn Skogvang.

Samtalen vil foregå på engelsk. 

 

Kl. 14:00: Minna Salami: Fremtidens feminisme

Minna Salami er en Nigeriansk-Finsk-Svensk skribent og foreleser, med tilholdssted i London. Hun driver bloggen MsAfropolitan, hvor hun kobler feminisme med kritisk refleksjon om kultur og samfunn fra et Afrikasentrert perspektiv. Hun skriver om en rekke temaer, fra afrikansk feministisk historie til populærkultur til avkolonisering til seksualitet til feministisk teori. 

Minna Salamis holder sitt innlegg på engelsk. 

Les Minna Salamis tekst Fremtidens feminisme.

Kl. 14:30: Internasjonal feminisme: Strategier i møte med antifeminisme og høyreekstremisme

Over hele verden vokser høyreekstreme miljøer som har et eksplisitt kvinnehat og nedbygging av kvinners rettigheter som del av sin ideologi. På internett blomstrer antifeminismen i miljøer som 4chan og blant såkalte incels. Motstanden mot feminisme, kjønnsforskning og seksuelle rettigheter er tydelig i retorikk og politikk som har fått fellesbetegnelsen anti-gender. Politikk som bygger ned politiske og sivile rettigheter og voldelig ekstremisme basert på kvinnehat, er alvorlige trusler mot kvinners rettigheter.

Hvordan ser likestillingskampens kår ut i verden i dag, og hvilke strategier kan feminismen, som en stor og fragmentert bevegelse, legge an mot angrep og tilbakeslag?

Hør Agnieszka Graff, forfatter, forsker og Polens mest kjente feminist, Luana de Oliveira Chavez, brasiliansk aktivist og pedagog fra LHBT-kollektivet i De jordløses bevegelse (MST), Minna Salami, som holder dagens første innlegg og tyske Penelope Kemekenidou, grunnlegger av Gender Equality Media, som jobber mot sexisme i media og med på utviklingen av den tyske avgreningen av den internasjonale bevegelsen #panyrosas. 

Samtalen ledes av Fetts første redaktør Kristin Engh Førde og vil foregå på engelsk.

 

Kl. 15.30: Norsk feminisme gjennom 5 tiår – hva nå?

Hva kjennetegnet feminismen på 70-tallet? Og hva var annerledes på 90-tallet? De som sto midt i det holder speedforedrag om feminismen slik de opplevde den og samtaler om feministiske strategier før og nå. 

Astrid Brekken, journalist og tidligere redaktør for det feministiske ukebladet Sirene, om 1970-tallet

Helga Hernes, statsfeminismens mor – diplomat, politiker og forsker, om 1980-tallet

Helle Vaagland, journalist, programleder og redaktør for den feministiske antologien Råtekst, om 1990-tallet

Hannah Helseth, forsker, redaktør, skribent og tidligere politisk redaktør i FETT, om 2000-tallet

Amina Bile, student, SV-politiker og en av «de skamløse jentene» om 2010-tallet

Martine Aurdal, debattredaktør i Dagbladet og tidligere politikk- og debattredaktør i FETT, leder en felles samtale om feministiske strategier.

Kl. 16.40: Nazila Kivi leser fra Shahrnush Parsipurs Kvinder uden mænd

Juni 2019 kom Shahrnush Parsipurs iranske kultklassiker fra 1989 Kvinder uden mænd ut på dansk i Nazila Kivis roste oversettelse. Men hva gjør en iransk roman fra åttitallet aktuell i Skandinavia i 2019? 

Oversetter, litteraturkritiker og FRIKTION-redaktør Nazila Kivi leser fra og forteller om boken.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Lokalet er tilgjengelig for rullestol og det vil bli brukt mikrofoner.

Vega Snackbar har åpent fra kl.12.00 og serverer kaffe, vin, småretter og mer.

Fett takker NIKK, Fritt Ord og Oslo kommune for støtten.

Se mer på Facebook.

Ingensteds 2. november kl.18.30

Fett og Femme Brutal presenterer:

Fett feirer 15 år! Konserter, dans og bursdagsfest

Charlotte dos Santos

«Vår første vaskeekte soulstjerne» har Charlotte dos Santos blitt kalt. Det er superstjernetakter over miksen av jazz, soul, latino og R’nB hun spiller, og tankene går til storheter som Erykah Badu, Sade og D’Angelo. I 2017 ga hun ut debuten «Cleo», som ga toppkarakter fra alle de store norske avisene, spillejobber på blant annet Øyafestivalen og Spellemann for beste nykommer. I disse dager gjør hun suksess på internasjonale festivaler og er sjelden å se på scener i Oslo, derfor er vi veldig glade for at hun spiller på vår bursdagsfest!

Lytt på Spotify.

Se videoen til Red Clay.

Hurra for Fett 15 år!

Hva har skjedd siden Fett så dagens lys i 2004? Hvordan har feminismen utvikla seg i Norge, og hva har Fett hatt å si? Sju redaktører for Norges største feministiske tidsskrift analyserer og skravler om 15 år med Fett.

Med Kristin Engh Førde, Marte Ericsson Ryste, Siri Lindstad, Charlotte Myrbråten, Hilde Sofie Pettersen, Hedda Lingaas Fossum og Hanne Linn Skogvang.

Danseperformance: Pailin Berg og Andrea Winsnes «Rupi»

«My heart aches for sisters more than anything It aches for women helping women Like flowers ache for spring» – Rupi Kaur

Pailin Berg og Andrea Winsnes startet sitt samarbeid våren 2018, og har vist «Rupi» ved ulike anledninger som blant annet Oslo World og Mind The Gap. Arbeidet er inspirert av diktene til Rupi Kaur, som så vakkert setter ord på temaer vi er opptatt av. 

DJ INGEBLING

Dj Ingebling spiller all slags musikk til alle anledninger.
Ingebling er hus-dj på Khartoum Contemporary Art Center og var med å starte dj-kollektivene Too Many Girls og Chopworld.

GUTTA

Gutta er en dragking-gruppe og et kvinnelig maskulint fellesskap. Desiree Isabel Bøgh Vaksdal, Josephine Kylén Collins, Lærke Grøntved og Ann-Christin Kongsness beveger seg fram og tilbake mellom utforskning og nyansering av egen maskulinitet og skamløs sampling av mannlige arketyper, og er beryktede for sine ville show på en rekke PRIDE-arrangement, Elsker og med klubbkonseptet Gutteklubben på SALT.

 

Femme Brutal er Konsertforeningas feministiske bookingkollektiv og klubbkonsept som har arrangert konserter, festivaler og andre kulturelle happenings i Oslo siden 2012.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Det er 20 års aldersgrense på Ingensteds.

Lokalet er tilgjengelig for rullestol og det blir brukt mikrofon fra scenen.

Fett og Femme Brutal takker NIKK, Fritt Ord, Jazzforum og Oslo kommune for støtten.

Følg med på Facebook!

Share This