I helgen er det filmfestival på begge sider av fjellet, med førpremierer og storfint besøk. I Bergen lanseres også Filmpanelet, landets kommende debattkino.

Den mye omtalte Black Swan med Natalie Portman i hovedrollen åpnet Bergen Filmfest torsdag, mens Norwegian Wood var utvalgt åpningsfilm på Gimle Filmfest i Oslo samme kveld. Sistnevnte er basert på boken med samme navn av forfatter Haruki Murakami, og regissør Tran Anh Hung (Duften av grønn papaya om morgenen) er på Norgestur for anledningen. Etter besøk på Gimle, fortsetter ferden til Bergen hvor filmen vises fredag. Foruten regissørens samtale med Kari Birkeland, vil filmen innledes av Frode Grytten.

De to filmfestivalene viser forøvrig flere internasjonale produksjoner i det ukeslange programmet. Fransk-koreanske Et helt nytt liv har adopsjon som tema, hvor regissørens personlige historie brukes som bakteppe for handlingen. Også mexicanske Biutiful med Oscarnorminert Javier Bardem blir vist i Oslo og Bergen.

Flere filmer med hjemlig tilknytning har førpremiere samme uken, blant annet Rødt hjerte (Irak, Norge) om kjærlighet og ekteskap i Nord-Irak. Dramatisk flystyrt og livssituasjoner er tema i Pax mens de som vil se flere romaner på lerretet kan få med seg Jeg reiser alene, filmatiseringen av Tore Renbergs roman Charlotte Isabel Hansen.

Om man ikke får nok av Bergens studentmiljø etter gjensynet med Jarle Klepp, anbefales et besøk på Kvarteret kl. 15 på lørdag. Da arrangerer Bergen Filmklubb i samarbeid med BIFF og Studentersamfunnet for første gang Filmpanelet, som med sine helt nye filmer «[…]tar mål av seg til å bli landets debattkino».

Gimle Filmfest og Bergen Filmfest 3.–10. Februar

Filmpanelet. Tivoli, Kvarteret                        4. Februar kl. 15.00

Share This