Det nye, feministiske nettstedet Under Arbeid ønsker å gi ungdommen andre fremtidshåp enn botox.

For Madeleine Schultz ble det en oppvekker da hun for alvor ble kjent med feminisme. Hun bestemte seg for å gjøre sitt for å sikre lillesøsteren en god fremtid. For å gjøre en lang historie kort: Det feministiske nettmagasinget Under Arbeid ble lansert 16. September, og vil gi unge lesere et alternativ til rosablogger og botox.

– Det finnes jo kanskje tusenvis av nettsider og magasiner som fokuserer på skjønnhet og det ytre, så da bør det finnes like mange alternativer til det, minst. Vi prøver å være et sunnere alternativ til alle rosabloggere og alle som oppfordrer unge jenter til å bruke timesvis foran speilet hver dag, les heller en bok, eller les oss, sier hun.

For Schultz selv var det særlig Hannah Helseths Generasjon Sex som fikk det feministiske engasjementet i gang.

– Under utdannelsen min på Westerdals jobbet jeg i all hovedsak med redaksjonell mote og eksamensmagasinet skulle i utgangspunktet være et «annerledes motemagasin», så fikk jeg praksisplass og senere også jobb i Det Nye. Samtidig som jeg ble introdusert for Hannah Helseth sin bok. Det satte i gang noen prosesser i hodet mitt mens jeg satt og redigerte stoff for et tradisjonelt damemagasin. Jeg har en ti år yngre søster og tenkte mye på hvordan arbeidet mitt påvirket henne, hvordan hun så på seg selv og ikke minst: hvordan forbrukspromoteringen ekskluderte yngre jenter med dårlig råd fra å få innpass i et miljø som uansett vurderte mennesker etter ytre betingelser.

Dermed fikk hun med seg fem venninner og starta Under Arbeid. På sikt vil de gjerne utgi også i fysisk format, men foreløpig er økonomien en hindring. Det er i alle fall ikke personlig dedikasjon det skorter på.

– Morra mi er ikke så fornøyd med at jeg driver å låner gjesterommet hjemme, mens jeg vier livet mitt til likestilling, selv om hun er supporter av prosjektet altså.

Under Arbeid vil fokuserer på likestillingsproblematikk, kunst og kultur, og vil først og fremst henvende seg til ungdom av alle kjønn mellom 13 og 19. De fleste i redaksjonen er midt i 20-årene, men det er bare enn så lenge.

– Målet er å inkludere flere unge jenter sånn at de selv kan ta over på sikt, feminismen i Norge trenger litt nytt blod, mener Schultz.

Under Arbeid kom til ut fra en erfaring av et økende behov for alternativt lesestoff for unge, og en medievirkelighet som gir litt større inspirasjonsgrunnlag enn det jevne glansede magasin. Hun mener unge i Norge kjenner ulikestillingen på kroppen, uten at de ikke nødvengvis klarer å se det selv.

– Jeg har alltid blitt bedt om å dempe meg og være mer ydmyk, til mitt eget beste tenkte nok de eldre rundt meg, men jeg har aldri selv hatt noe problemer med å bære meninger og påpeke urettferdigheter. Akkurat den følelsen av å bli behandlet urettferdig uten å klare å sette ord på akkurat hvordan man blir det, tror jeg mange unge jenter i dag kan kjenne seg igjen i.

Påstander om at likestillingen har gått for langt, er provoserende, mener Schultz.

– Kvinner i svært fattige land, kvinner som nesten ikke har noe, ofrer livene sine for kvinnekampen, de driver å organiserer seg. Mens her i Norge sitter ganske mange på rævva og tenker at det er bra nok som vi har det. Det har vi ikke tid til. Kvinner må komme seg opp av sofaen og ta ansvar for den kommende generasjonen, både unge jenter og gutter. Derfor er vi Under Arbeid.

Du kan lese mer på underarbeid.com.

Share This