Månedens helt er en modig meningsbærer. Månedens bakstrever en kjip fremmer av et skadelig ideal.

Tekst: Hilde Sofie Pettersen

Forbilder er viktig. Forbilder er noe å strekke seg etter, en inpirasjon til å gjøre bedre, et bevis på at det som ofte kjennes umulig kan være mulig.

Pia Skevik, DJ, programleder og produsent i P1 er et forbilde og herved Månedens helt. I sitt debattinnlegg i Aftenposten deler hun sin erfaring fra å leve med en voldelig partner, og gir et ansikt til gjenkjennelse for alle de som har opplevd lignende: Man skammer seg ikke fordi man blir banket. Man skammer seg fordi man blir.

I Norge har mer enn en 25 prosent av kvinner og 20 prosent av menn i parforhold opplevd at partner har truet med vold eller vært voldelig i følge en undersøkelse Forskningsrådet ferdigstilte i 2006.

Pia Skevik klarte etterhvert å bryte opp fra samboeren som slo. «Si farvel til skammen», oppfordrer hun. Les teksten hennes her.

Å være det motsatte av et forbilde, å være en bakstrever, er å være kjip, å fremme dårlige verdier.

Månedens bakstrever er Costume Norge ved redaktør Vanessa Rudjord. Forsiden av deres aprilutgave prydes av den vanligvis slanke og vakre norske modellen Siri Tollerød i en versjon hvor hun synes manipulert tynn til det kroppslig sett ugjenkjennelige. Og her må det understrekes: Det er altså ikke Tollerød som har skylden her.

Da kritikken begynte komme kunne man regne med at redaktør Rudjord & co ville svare. De kunne sagt: Beklager. Det er en glipp. De kunne sagt noe om at selvsagt er Tollerød er fin som hun er, og at de ikke egentig ønsker å bedrive thinspiration, fremstå som pro-ana eller generelt fremme skadelige idealer gjennom lemfeldig omgang med kvinnekroppens faktiske mål ala barbie-produsente. (Med barbieproposjoner ville et menneske som kjent ikke vært i stand til å stå på beina.)

Det kom ikke noe svar fra redaksjonelt hold. Costume Norge bidrar til en sykelig trend hvor idealene er og blir uoppnåelige, mens sykdom blir middelet alt for mange pådrar seg i forsøk på å nå dem.

So chic! skrives tittelen på coveret. So kjip! lyder mer beskrivende.

Modellen poserer her i to ulike grader av Photoshopbehandling. (Bilde lånt av Ingrid Dahlen Rogstad)

Hver måned eller så kårer vi i Fett helter og bakstrevere som vi mener fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Har du tips? Send mail til redaktor@fett.no

Share This