Tid for kåring av månedens helt og bakstrever. Denne gangen flesker vi til med intet mindre enn to karer under nettlupa: selverklært feminist Yawar Bokhari og en reaksjonær Eggum.

Tekst: Anne-Marie Adriansen

Bakstrever:

Hele Norges visesanger Jan Eggum publiserer upassende og pinlig voltektspoesi på Twitter. Hvor er all fornuft hen, Eggum? Tweeten hinter om at det er vanlig, lett og nærmest dagligdags å anmelde en voldtekt – det er det tvert imot ikke! Ifølge voldtektsstatistikker er mørketallene store og kun én av ti voldtekter anmeldes til politiet. Og ikke nok med det; åtte av ti anmeldelser blir henlagt og under én prosent av overgriperne blir til slutt domfelt. Kom tilbake til jorda, Eggum, holdningene du ytrer har ingen hold i virkeligheten.

Feministisk helt:

Yawar Bokhari, filleryekonge og forkjemper for kvinners og jenters rettigheter, er vår helt!

Sent på 80-tallet startet Bokhari en teppefabrikk i hjembyen sin Sultanabad i Pakistan. Filleryene som produseres her selges i Norge og forretningsidéen ble en stor suksess for Bokhari. På sine mange reiser til Pakistan opplevde han fattigdom og sosial urettferdighet på nært hold. Han så hvilke kår arbeiderklassekvinner og deres barn levde under, og forsto hva som måtte gjøres for å endre en håpløs situasjon for mange:

«Jeg er først og fremst forretningsmann, men jeg vet at fremtiden er avhengig av at disse barna får en utdannelse. Mine barn har gått på skole i Norge. Nå vil jeg gi litt tilbake til barna her».

Laila og Amars skole og college, nå Laila og Amars skole og college for jenter (oppkalt etter hans to barn), ble bygget. Skolen tilbyr gratis utdannelse til fabrikkarbeiderenes barn og har blitt en betydelig bærebjelke i lokalsamfunnet. Med den ønsker Bokhari å endre situasjonen for flere unge kvinner i Pakistan. Han har stor tro på at utdannelse og kunnskap gir kvinner økt selvtillit og en sterkere posisjon i samfunnet, og i oktober i år åpner han også et bibliotek i Sultanabad.

I Utrop, Norges første flerkulturelle avis, beskriver han seg selv som feminist og kvinneforkjemper:

«50 prosent av Pakistans og verdensbefolkningen er jo kvinner, men opplever ennå i dag å bli marginalisert, utelatt fra beslutningsprosesser og fra maktutøvelse. I Pakistan, og andre deler av verden, opplever dessverre mange fortsatt et liv som, eller knapt bedre enn slaver. Hvordan kan vi regjere på en god og rettferdig måte når vi ikke lar «den andre halvparten» komme til orde?»

Stå på, Bokhari! Ditt engasjement er sjelden vare.

Foto: LAMS

Share This