Kampanjevideoer kan være så mangt. EU-kommisjonen er bakstreversk og gir liv til stereotypier, mens Amnesty og Hans Petter Moland er helter og bruker formatet til å sette lys på voldtektsproblematikken.

Tekst: Anne-Marie Adriansen

Bakstrever juni:

EU-kommisjonen vil rekruttere flere kvinner til forskning. Flott så langt, men hvordan skal de klare det? Jo, da mekker de selvfølgelig sammen en knæsj rosa, stereotypiserende kampanjevideo som skal være «fun» og «catchy» for unge folk. Videoen må «snakke deres språk og få deres oppmerksomhet». Med andre ord, se mer ut som en elektropumpende reklame for rougebørster, ansikts- og kroppsmaling og moteskvip, der «pene», «farlige» kvinner tripper rundt i høye hæler og hvor en mannlig forsker sikler i bakgrunnen (for hva skal man med kvinnelige forskere, hvis man ikke kan sikle etter dem?).

Og oppmerksomhet har det sannelig blitt. Ikke blant tenåringsjenter, men blant de mange meningsytrere i den store vide verdensveven. Fett stiller seg bak kritikerne og sier oss mer enn enig: dette er en bakstreversk, «catchy» komi-tragedie-kampanje på sitt beste (les: verste).

Feministisk helt:

En kampanjevideo er også månedens feministiske helt. Amnesty og Hans-Petter Moland har laget en voldtektskampanjevideo som har føket fra den ene nettsiden til den andre den siste tiden med et sterkt og tydelig budskap: Nei er nei og et nei er nok.

Videoen viser det som er voldtekt etter internasjonal menneskerett, men ikke ifølge norsk lov. Mine damer og herrer: norsk lov, altså. Per dags dato er nemlig ikke et nei nok til å få en overgriper dømt for voldtekt i Norge. Det regnes heller ikke som voldtekt hvis ikke overgriper bruker vold eller truende atferd. Men et nei er nok og et nei må respekteres! Amnesty kjemper for å endre voldtektslovgivningen, og har med videoen satt i gang en underskriftskampanje rettet mot regjeringen. Kampanjen gjør et holdningsskapende arbeid og taler for grunnleggende menneskerettigheter. Viktig, synes vi!

Fett støtter og skriver under, hele hurven– og vi oppfordrer andre til å ta fatt pennen. Du kan se videoen og bidra med din underskrift her: http://neiernei.amnesty.no/

Share This