Det vi i Fett-redaksjonen leser for tiden – gammelt nytt – ting vi har lest, og ting vi gleder oss til.

Carmen Maria Machado – Ekte kvinner har kropper. Noen har kanskje lest Machados novelle “Ektemannsstinget” (“The Husband Sting”) som alt har rukket å bli en slags klassiker. I denne samlinga skriver Machado om kvinner og kropper, om spøkelser og gamle eventyr, og om alt det uforklarlige. Fantastiske noveller i mer enn én forstand.

Ekte kvinner har kropper

Soraya Chemaly – Rage Becomes Her. Må du være så sint, kjære? Chemaly skriver om kvinners sinne og reaksjonene den møter. Sinne blir sett på som irrasjonelt, ukvinnelig, hormonelt, hysterisk, truende – og mange av oss er lært opp til å pakke den inn. Boka er til å bli rasende av – og det er bra, for Chemaly er opptatt av at vi skal lære å bruke sinnet. 

Pst! : Les også Fett-redaktør Hannes anmeldelse av denne boka her her (hos Agenda Magasin).

Ikke alle døde hvite menn

Donna Zuckerberg – Not All Dead White Men. Klassisisten Zuckerberg oppdaget noe rart på internett: Visse høyreradikale og antifeministiske miljøer har fått dilla på antikken. Hvorfor siterer selverklærte «pick up-artists» Ovid, og hva skjer når kvinnehatende menn tolker klassiske tekster? Boka anbefales på det sterkeste – en liten intro kan du få i Fetts intervju med Zuckerberg.

Shazia Majid – Ut av skyggene. De siste årene har det kommet flere bøker om kvinnekampen på 70-tallet, og vi i Fett er glad for at Shazia Majid har føyd seg inn i denne rekka av gode bidrag til norsk historieskriving. Majid har tatt utgangspunkt i egen familiehistorie, og trekker linjer inn i vår egen tid og samtidens innvandringsdebatt inntil våre dagers «skamløse jenter». Boka er velskrevet og innsiktsfull, og anbefales på det varmeste – dette er et tiltrengt bidrag til norsk likestillingshistorie, men også til fortellingen om innvandrerne som har kommet til Norge og behandlingen de har fått.

Tove Ditlevsen – Barndom. Ungdom. Gift. Mye er sagt og hyllet om Tove Ditlevsen siden det er et-par-og-hundre-år siden hun ble født. De siste årene har bøkene hennes fått fornyet og velfortjent interesse. Det gjør kanskje anbefalingen en anelse overflødig – men har du fortsatt ikke lest Ditlevsen, kan hennes erindringsromaner anbefales på det varmeste, der Barndom, Ungdom og Gift kan slukes i ett.

Andre bøker Fett-redaksjonen er spesielt oppspilt på AKKURAT NÅ er:

Ingrid Lothe – Havfruehjerte. Lothe debuterer i romanformat, og vi gleder oss til å lese – fulle av forventninger fra diktsamlingen Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt.

Havfruehjerte

Anna Skjervum – Kvelertak. Denne debutromanen er vi nysgjerrig på, som omhandler en kvinne som våkner fyllesyk og med en følelse av at noe har skjedd kvelden i forveien.

Sally Rooney – Alle andreDette er Rooneys andre roman, og som handler om både om makt, sex og kjærlighet.

Share This