Til minne om Marielle Franco

Den 14. mars var det et år siden den brasilianske politikeren Marielle Franco ble drept i Rio de Janeiro. Det ble markert i flere byer.

Byline inn her


Foto: Elise Kjørstad.

Tekst: Zarlasht Waziri og Elise Kjørstad.

Mariell Franco var født og oppvokst i en av de største favelaene i Rio de Janeiro og ble valgt inn i Rios bystyre i 2016. Hun var en svart ung kvinne, alenemor, lesbisk og hun var en frittalende kritiker av politibrutalitet.

Den 14. mars 2018 var Franco på vei fra et møte sammen med sin sjåfør og pressesjef. En bil kom kjørene opp ved siden av dem. 14 skudd ble avfyrt. Gjennom sotede vinduer ble Franco truffet i hodet av fire skudd. Sjåføren ble truffet fem ganger.

De dødelige skuddene skapte sjokkbølger over hele Brasil. Drapene var planlagt. Overvåkningskameraene i området var slått av dagen før, og gjerningspersonene visste nøyaktig hvor Franco satt.

Ingen ble arrestert i saken før 12. mars – 2019.

Gråt den dagen Franco ble skutt

Gabryela Labato (18) studerer samfunnsvitenskap ved University of Pará. Tirsdag deltok hun i en markering på universitetet i forbindelse med at det er et år siden Franco ble drept.
Foto: Elise Kjørstad.

– Rettferdighet for Marielle Franco, ropte studenter ved Federal University of Pará tirsdag.

Universitetet ligger nord-øst i Brasil, i byen Belém.

På universitetsplassen var det satt frem plastikkstoler og et panel på fire lokale kvinnerettighetsforkjempere holdt hver sin appell. Arrangementet er en del av et initiativ for «14 dagers aktivisme for Marielle Franco».

– Vi er sikre på at hun ble drept for sine politiske meninger, sier Gabryela Labato (18).

Hun er student ved Federal University of Pará.

– Marielle frontet det få politikere gjorde. Hun var kvinne, svart, fra et fattig område og lesbisk, og representerte alt dette. Jeg er her i dag fordi jeg føler vi alle har en oppgave om å videreføre arbeidet som Marielle gjorde.  

Labato husker godt den dagen hun fikk vite gjennom nyhetene at Franco var skutt.

– Jeg gråt den dagen. Hun var en samfunnsviter, det samme som jeg utdanner meg som. Hun representerer meg og mine venner, sier Labato som selv er lesbisk.

To tidligere politimenn arrestert

Tirsdag morgen kunne brasiliansk politi gå ut med informasjon om at to menn er arrestert for drapet på Marielle Franco og hennes sjåfør Gomes Anderson.

De mistenkte ble identifisert som Ronnie Lessa, en pensjonert politimann, og Élcio Vieira de Queiroz, en tidligere politimann.

Ifølge brasilianske politi var det Lessa som skjøt mot Francos bil, og Queiroz var føreren av bilen.

Politietteretterforsker Giniton Lages beskriver at det har vært en massiv etterforsking i saken der politiet har overvåket 318 telefonlinjer og undersøkt 5 700 sider med dokumenter knyttet til saken.

På en pressekonferanse i Rio de Janeiro bekreftet Lages at «Bolsonaros sønn datet datteren av en av de mistenkte, Lessa». Men han bekrefter ikke hvordan dette ses i sammenheng med etterforskningen av  drapet.

– Vi vil ha mannen med slips

Maria de Nazaré Alves Lima er lokalpolitiker i Belém, sykepleier og advokat. Tirsdag var hun en av dem som holdt hun appell ved Federal University of Pará.

– Jeg er her for å løfte frem spørsmålet om hvem som drepte Franco, slik at noe lignende ikke skjer igjen, sier Alves Lima.

Hun mener at drapet var et symptom på noe større.

– De strukturelle problemene for kvinner og minoriteter i Brasil er en mannssjåvinistisk kultur som gjennomsyrer samfunnet, mener hun.

Flere unge menn var også tilstede ved markeringen i Belém tirsdag for å vise sin støtte. Studenten Icoro Rêjo sier at selv om politiet nå har arrestert to personer, så er han ikke trygg på at alle som stod bak drapet er tatt.

– Etter ett år vet vi fremdeles ikke hvem som bestilte drapet. Vi har han som skjøt og han som kjørte, men vi har ikke mannen med slips som står bak. Og vi vil ha han.

Rêjo synes det er spesielt trist at det var mennesker i Brasil som nærmest feiret når Franco ble drept.

– Det er fryktelig å tenke på at vi lever i et samfunn der noen blir glade av mord. Det er et fundamentalt problem.

– Vi må fortsette å kjempe for at de som er ansvarlige for drapet på Franco blir dømt, sier Icoro Rêjo, student ved University of Pará.
Foto: Elise Kjørstad

– Marielle er ikke spesiell

Ikke alle synes godt om mobiliseringen rundt Franco. Eliene Corrêa, er en av mange brasilianere som stemte på den høyrepopulistiske kandidaten Jair Bolsonaro under valget i høst. Hun liker ikke de som støtter Franco fordi hun mener de er imot den nåværende presidenten.

– De på venstresiden hyller Franco, og jeg vet ikke hvorfor. Mange kvinner dør i Brasil, hun er ikke noe spesiell etter min mening. De vil gjøre henne til en heltinne, noe hun ikke er, mener Corrêa.

Hun sier at frem til Franco døde, så var det få som kjente til henne. Corrêa er opprørt over at noen spekulerer i mulige sammenhenger mellom drapet på Franco og en av Bolsonaros sønner.

– Alt presidenten gjør, det prøver venstresiden å sverte. Det er vanskelig for presidenten, han er ikke korrupt sånn som de tidligere venstreregjeringene. Jeg tror han kan forandre Brasil. Mange tror han er sendt fra Jesus for å redde Brasil.

Corrêa er likevel enig i det mange støttespillere av Franco trekker frem, at det er en ukultur for vold mot kvinner i landet.

– Vold i hjemmet er et stort problem, hver dag hører vi nyheter om dette. Jeg tror at presidenten vil gjøre det bedre for kvinner. Han er pro familie.

Flere i Corrêas omgangskrets stemte også på Bolsonaro. Men ikke hennes sønn.

– Min sønn er homofil. Han ble veldig opprørt og skuffet over meg fordi jeg stemte på Bolsonaro.

Eliene Corrêa har irritert seg over all den oppmerksomheten Marielle Franco har fått. – Mange kvinner blir drept i Brasil hvert år, sier hun.
Foto: Elise Kjørstad.

Et symbol for likestilling og antirasisme

I byen Belém i nord-øst Brasil samlet folk seg ved Markedet i São Bras for å markere at det er et år siden Franco ble drept. Det var flest unge studenter som møtte opp. Forsamlingen ropte slagord som «Marielle presente» og «Marielle vive» som betyr Marielle er tilstedte og Marielle lever.

Bannere med slagordet «Hvem bestilte drapet på Marielle?» ble hengt opp ut mot trafikken.

Rundt om i Brasil har folk brukt dagen for å sette fokus på likestilling.

Kvinner i Brasil er underrepresentert i politikken. I 2018 hadde Brasil har den laveste andelen kvinnelige representanter i kongressen av alle de Latin-amerikanske landene, med en andel på 10 prosent.

14. mars samlet folk seg ved Markedet i São Bras i byen Belém nord-øst i Brasil for å høre appeller og samba.
Foto: Elise Kjørstad

Vold mot kvinner er et stort problem i Brasil. I 2017 ble hele 60 000 brasilianske kvinner voldtatt og 4539 ble drept.  

– Vi har så mye å kjempe for, sier Gabryela Labato som var tilstede ved markeringen ved University of Pará tirsdag.

Hun viser til at kvinner tjener mindre enn menn for den samme stillingen, og vold i hjemmet har økt.

– Vi er som Marielle Francos sporer, sier Labato, og viste til den fargerike gjengen som hadde samlet seg på universitetesplassen for minnemarkeringen.

– De drepte en person, de prøvde å stilne en person. Men vi er tusenvis nå.

Raquel de Jesus Freitas (20) og Graciela Beatriz Viana Parente (20) er studenter og blant dem som har engasjert seg i saken.
Foto: Elise Kjørstad

 

LES MER