Utforsking av kjønnsroller står på programmet når performancekunstner Diane Torr gjester Hordaland kunstsenter fredag 28. januar.

I anledning performancefestivalen Never or Now presenterer kunstner Diane Torr sine arbeider på Hordaland Kunstsenter fredag. Torr eksperimenterer med temaet kjønn i sine performancer, og har utforsket alt fra feministisk «go-go»-dans til maskuline maktspill.

I følge performancekunstner Agnes Nedregård, som har invitert Diane Torr til Bergen, har kjønn vært sentralt innenfor performancekunst – hvor kropp og kjønn knyttes sammen i uttrykket.

Mens  refleksjoner rundt kjønn og seksualitet ofte debatteres i skriftlige medier, tror Nedregård at performance kan bidra til en annen type kommunikasjon.

–Tilgjengelighet til kroppslig språk er mer allment, man trenger ikke en bestemt utdanning eller snakke samme verbale språk. Alle har en kropp og kan kjenne seg igjen i uttrykket. Kommunikasjonen i en performance kan skje utenfor den logiske tankerekke som brukes ved analytiske metoder, og man får en direkte opplevelse, sier Nedregård.

Den direkte opplevelsen finner man kanskje i kjønnsskifte-workshops som Torr er kjent for, hvor kvinner lærer på «Man for a day» hvordan de gjennom klær og oppførsel kan kommunisere at de er menn.

– Når Diane Torr opptrer som mann, så er det en situasjon som erfares av publikum, påpeker Nedregård.

En dokumentar av Torr sine workshops vil bli vist på kunstnerpresentasjonen, og kunstneren vil gjøre en performativ høytlesning av den nylig publiserte boken «Sex, Drag and Male Roles – Investigating gender as performance».

Diane Torr: «Sex, Drag and Male roles – investigating gender as performance».

Hordaland kunstsenter fredag 28. januar kl. 13.

Share This