Bergen internasjonale filmfestival er i gang – i år med egen kategori for kvinnekamp.

Som alltid har Bergen internasjonale film festival et imponerende program, ikke minst innenfor dokumentarsjangeren. I år har arrangørene også laget en egen kategori med filmer kalt kvinnekamp, og der er det mye bra å få med seg.

Øverst på må-se-listen er Banaz – a love story. Regissør Deeyah Khan ble for kort tid siden tildelt Emmy-prisen for Banaz, og er en filmskaper vi gjerne ennå vil omtale som norsk til tross for at hun har forlatt landet til fordel for Storbritannia. Dokumentaren er en fortelling om æresdrap innenfor et kurdisk miljø i dagens England, men også om det britiske samfunnets systemsvikt. Khan kommer selv til Bergen, og førstkommende mandag samtaler hun om filmen på Logen Bar.

Til Norge kommer også Lana Wilson og Martha Shane, regissørene av filmen After Tiller. George Tiller var en amerikansk gynekolog som utførte aborter i senstadium, og som på grunn av sitt arbeid ble myrdet av en ytterliggående abortmotstander. Filmen følger de siste legene som utfører denne typen aborter, og hvilke dilemma de står overfor. Kanskje interessant å få med seg, nå som abort plutselig igjen er blitt et tema for diskusjon også i Norge.

Superaktuell er også filmen Pussy Riot – A punk Prayer. Den britisk-russiske produksjonen tar for seg det russiske punkbandet og demonstrasjonen som førte til at bandmedlemmene ble fengslet, samt rettsprosessen i etterkant. Programomtalen lover «den ultimate filmen om Pussy Riot», og siden neste Fett handler om nettopp Russland må jo dette være en finfin oppvarming til årets siste utgave?

Heldigvis er det ikke bare dystre historier og tunge kamper som er kvinnefokuset på festivalen. Under det nasjonale dokumentarfilmseminaret som arrangeres som en del av BIFF, er flere fremtredende kvinnelige dokumentarfilmskapere invitert til seminaret «Inspiration – Women on filmmaking».

Se hele kvinnekamp-programmet her.

Bergen internasjonale filmfestival: 23. – 30. oktober 2013

Share This