Fett #3 kommer i postkassa og i butikkene denne uka!

Etter at  en politimann  i vår uttalte at kvinner kunne unngå å bli voldtatt om de sluttet å kle seg som «sluts», har flere tusen kvinner og menn lettkledd demonstrert mot ansvarsfraskrivelse ved voldtekt og retten til å gå kledd slik man vil.

Miniskjørtet har i denne sammenhengen blitt symbolet på frihet, sist sett under helgens Slutwalk-inspirerte demonstrasjon i Indonesia. Kvinner og klær engasjerer stadig, enten det er som bilder i glanset blad eller debatt på grovt papir. De siste årene har særlig kvinners hodeplagg fått mye spalteplass, og i denne utgaven av Fett kan du lese om et viktig bidrag til debatten. Hannah Helseth anmelder Leila Ahmeds bok A quiet revolution, en bok som blant annet tar for seg hijaben sin historie av av- og påsløring og hvordan tøystykket har blitt et symbol for flere ulike stemmer.

Et annet plagg av symbolsk verdi er Yves Sant Laurants «Le Smoking» som moteskaperen skapte i 1966. Fett skribent Sara Rundgren spør seg om plagget gir kvinner samme frihet som mannen. Den mannlige påkledningen er i noen sammenhenger normen for en situasjon – blant annet for våre politikere. Frilansjournalist Tove Giskeødegård skriver om påkledning i politikken og hvilke klesdilemmaer våre kvinnelige politikere har. Er det overhode mulig å kle seg korrekt? Korrekt påkledning kan dessuten handle om det etiske ansvaret forbrukere har i en presset tekstilindustri. Beate Sletvold Øistad setter i sin artikkel fokus på kvinnelige industriarbeidere i klesproduksjonen, hvor inntektene er alt annet enn likt fordelt.

Med andre ord, det er mange tråder å følge i siste nummers tema.

I tillegg kan du lese Jo Morten Weiders artikkel  om de ulike kvinnelige typene i hip hop og om fremtidige håp, du kan lese om det norske initiativet til markering av Mannsdagen, norske utviklingsorganisasjoners kvinnefokus, og mye, mye mer. Sist, men ikke minst, finner du teksten Fortellingen om to terrorister av maskulinitetsforsker Michael Kimmel i vår siste utgave. Kimmel ser på sammenhengen mellom den kjønnede skammen og massemordere ved  å sammenlikne Ander Behring Breivik og Timothy McVeigh – en aktuell og viktig tekst.

Bladet finner du på utsalgsteder over hele landet, eller ved å tegne abonnement.

God lesing og velkommen på slippfest!

Illustrasjon: Maria Lyngstad Willassen

Share This