Aktivisten David Kato fra Sexual Minorities Uganda (SMUG) ble funnet drept i sitt hjem onsdag 26. januar. Drapet skjedde få måneder etter avisen Rolling Stone oppfordret til vold mot homofile og lesbiske i Uganda.

Ved middagstider onsdag skal en mann ha angrepet David Kato i hans eget hjem i Mukono i Kampala og slått ham flere ganger i hodet. Kato døde på vei til sykehuset. I følge llh.no hadde Kato ved flere anledninger opplevd å bli hengt ut av ugandisk media.

I høst publiserte avisen Rolling Stone navn, bilde og adresse til flere homofile og lesbiske i Uganda – under tittelen «heng dem».  Som en av de avbildede valgte David Kato sammen med Kasha Jaqueline og Pepe Onziema å saksøke Rolling Stone, en sak de også vant tidligere i år.

–Vi har ikke fullstendig klarhet i hva som har skjedd enda, men det er nærliggende å knytte drapet på David til outingen i Rolling Stone og den påfølgende seieren over avisen, sier Marna Eide, internasjonal rådgiver i LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner). LLH har i flere år samarbeidet med lhbt-aktivister i Uganda, og blant annet arrangert kurs i håndtering av sikkerhet for rettighetsforkjempere, der Kato var en av deltakerne.

Sikkerhet har allikevel aktivisten ikke hatt, og LLH melder at situasjonen er forverret etter et forslag om en anti-homolov i 2009. LLH uttrykker at lovforslaget må trekkes tilbake, og at ugandiske myndigheter må sørge for beskyttelse av lhbt-personer. Også ugandiske SMUG og Ugandan Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, and Intersex Community krever handling. I tillegg til krav om inngående gransking av dødsfallet, oppfordrer de media samt religiøse og politiske ledere til å snu demoniseringen av lhbt-personer,  en demonisering de mener skaper grobunn for voldshandlinger.

Foto: llh.no

Share This