aasen_elisabethluke13HISTORIE: Vi vet at kvinner har spilt en viktig rolle i fortidens kulturliv. Likevel har kvinnene ofte blitt neglisjert og utelatt når historien skrives. Det har forfatter Elisabeth Aasen forsøkt å bøte på gjennom mange tiår. Hun er rett og slett en formidabel formidler av kvinnehistorie. Gjennom flere tiår har hun skrevet innsiktsfulle biografier og oversiktsbøker om betydningsfulle kvinner innen litteratur, kunst og vitenskap. Årets julegavetips kommer her:
Driftige damer. Lærde og ledende kvinner (1993): Her trer de fram, en etter en – Hildegaard av Bingen, Jeanne d’Arc, Leonora Christina, Madame Tussaud, Florence Nightingale, George Eliot og George Sand.
Barokke damer (2005): Christina av Sverige er denne bokens gjennomgangsfigur, og via henne blir vi også kjent med andre bemerkelsesverdige kvinner, blant dem danske Leonora Christina, Anna Maria Schurman i Nederlandene, Madame de La Fayette og Madame de Sévigné.
Opplysningstidens kvinner (2010): ”Lad dem studere, Lad dem regjere,” skrev Ludvig Holberg om kvinnene i sin samtid. Han anerkjente deres ønske om lærdom og innflytelse. I denne boken møter vi 1700-tallets kvinner, fra salongvertinner og forfatterinner – til dronninger og andre som utmerket seg.
1800-tallets kvinner (2013): 1800-tallet var et mangfoldig hundreår der kvinnene kjempet seg plass i et Europa i omforming. I Norge ble i 1884 Norsk Kvindesagsforening stiftet, så fulgte Kvindestemmeretsforeningen. Blant Norges nytenkende kvinner var Christine Koren, Conradine Dunker og Gustava Kielland. Ikke hørt om dem? På tide å lese denne boka!
Marte

  • Driftige damer, Barokke damer, Opplysningstidens kvinner og 1800-tallets kvinner av Elisabeth Aasen. Forlaget Pax. 
Share This