flickorluke4SAKPROSA: Vold mot kvinner er et stadig tilbakevendende tema i det offentlige ordskiftet, og ikke minst seksualisert vold.
Katarina Wennstam jobbet i mange år som kriminalreporter for SVT, og ga i 2002 ut boka Flickan och skulden – En bok om samhällets syn på våldtäkt, som ble en av de mest debatterte bøkene i Sverige året etter. Hun ser nærmere på offer-rollen i grove voldtektssaker, og ser på hvordan jentene blir omtalt både i rettsapparatet og på gata. Det er ei bok å bli kvalm av, bokstavelig talt, men den åpner øynene for mange av de problemene vi står overfor som samfunn hvis vi for alvor vil kvitte oss med denne typen overgrep. Boka kom ut i en revidert utgave i 2012, men det er ingenting som tilsier at temaet foreldes med det første.

Jonna, en vanlig tonårstjej, går på fest. Dagen efter är hennes liv förstört. De har kört upp en krycka i underliver. På stan kallas hon för »kryckhoran». Lena blir utsatt för en gruppvåldtäkt. I rättegångsprotokollet står det:»Hon hade en kort svart klänning, en orange genomskinlig topp, skor samt behå och trosor på sig.»
Marie

  • Flickan och skulden – En bok om samhällets syn på våldtäkt av Katarina Wennstam. Albert Bonniers Förlag, 2002. Les mer om boka her.
Share This