Sjokkerende bilder og få ord gir flere konkurrerende historier. #Emanalobeidi.

Liv Skotheim skriver her på Fett om hvordan digitale kommunikasjonsmidler kan fungere som en vaktsom nabokjerring i det globale samfunnet. I helgen er det libyske Eman al-Obeidis historie som har blitt gjenfortalt over hagegjerdene.

Det vil si, hva som skjedde da Eman al-Obeidi styrtet inn på Rixos hotell i Tripoli ble filmet og kjapt spredd rundt til hele kloden ved hjelp av nettaviser og sosiale medier. Etter å ha hevdet at hun ble gruppevoldtatt av 15 av Gadhaffis soldater, blir al-Obeidi halt ut av sikkerhetspersonell og ansatte ved hotellet. Kamera knuses, pressen trues og får heller ingen svar på hvor al-Obeidi føres.

Hendelsesforløpet før hun nådde hotellet er ikke like godt dokumentert. Selv hevdet Eman al-Obeidi at hun ble stoppet og deretter voldtatt fordi hun kommer fra Benghazi, skriver Sky News . Jamahiriya, den libyske statskanalen mener anklagene hennes ikke er troverdige, ettersom ingen andre kvinner vil reagere med å fortelle om hendelsen rett etter en voldtekt. Al-Obeidi ble raskt erklært full og muligens mentalt skadet på myndighetenes pressekonferanse like etter, i følge Dagbladet. Washington Post skriver at representanter fra myndighetene også har opplyst om at Eman al-Obeidi er en alenemor som livnærer seg ved å «feste med menn», mens familien tilbakeviser påstandene og sier hun er singel og barnløs.

Siste nytt i følge Dagbladet er at fem personer er arrestert, den ene sønnen av en libysk polititopp, og at Eman al-Obeidi selv er løslatt. Løslatelsen av al-Obeidi tilbakevises av tvitrere søndag kveld.

Hvilken variant av historien som får gjennomslag gjenstår å se – foreløpig får ingen journalister møte Eman al-Obeidi.

Share This