Vi hyller Lise Askviks kamp for brystkreftrammede, og gremmes over «hverdagsfeministene».

Månedens bakstrever: Siv Jensen

Gammelt nytt, vil noen kanskje si. Vel, det nye er at Siv Jensen sammen med Frps kvinnepolitiske talskvinne Solveig Horne, lanserer seg som «hverdagsfeminister» i en kronikk dater 28.02 i VG. Nå er det hyggelig at Jensen kaller seg feminist, men innholdet i hverdagsfeminismen er vi heller lite imponert over.

I kronikken skriver Jensen og Horne mye om kvinners valgmuligheter og hverdagsutfordringer, og at de ikke er opptatt av «prosentandelen jordfedre og antallet brannkvinner». Nå har det vist seg at nettopp prosentandeler er ganske fornuftige måleenheter for å se på hvilke valgmuligheter norske kvinner og menn har, og det har også vist seg at kvoteringssystemer fungerer. Ja, kvinner skal få velge selv om de skal bli styreledere, men da må de også få muligheten til det. Og det skjer ikke av seg selv.

Polariserningen av feministene slik Jensen og Horne gjør i kronikken, synes vi også er en svært dårlig inndeling. Artikkelforfatterne skriver at «rødstrømpefeministene» er kvinnefiendtlige og diskriminerende, samtidig som de fremhever det som noe positivt at det i dag er flere kvinner i jobb enn i 1960. Igjen, forandringer er ikke noe som bare tilfeldigvis inntreffer, og rødstrømpene skal ha mye av æren for at kvinner i dag har muligheter til arbeid og økonomisk frihet. Den gang var det flere stemmer som hevdet at kvinners naturlige plass var i hjemmet og ikke på arbeidsplassen, men historiens empiri har vist det annerledes. Når Jensen drar frem argumenter om at «omsorg er et fellestrekk for kvinnekulturene» som et universelt faktum, vitner dette om en bakstreversk holdning til menneskers muligheter. Noe skal forresten Jensen få kudos for; i kronikken tar hun til orde for kvinners helse, og nevner særlig tilbud om rask rekonstruksjon av bryst for brystkreftopererte.

Månedens helt: Lise Askvik

Dette bringer oss til månedens helt, Lise Askvik, som faktisk har æren for at de brystkreftopererte nå er en del av den politiske agendaen. Gjennom flere debatter og intervjuer har hun gitt oss en forståelse av fortvilelsen hun deler med mange norske kvinner. Ved månedsskiftet har Askvik med aksjonsgruppen «Pupp til folket» demonstrert foran Stortinget og fått massiv dekning for sin og andres sak. Modig handling som forhåpentligvis fører til forandring; det synes vi fortjener heltestatus.

Share This