Hvorfor har hun dama på bildet i juleundertøy så sykt stort hode? Svaret er at kroppen er retusjert til å være minimal, plettfri og sylslank. Hodet ser bare overdimensjonert ut i forhold. Nå skal aktivister over hele landet aksjonere mot løgnhalsbransjen ved å merke reklameplakater med advarsel mot at bildene ikke gjenspeiler virkeligheten. Samtidig som kroppshysteriet når nye høyder, og tusenvis av norske ungdommer mistrives med kroppene sine, vet vi at nesten alle i reklame og motebransjen retusjerer bilder av modeller.

Likevel fremstår kropper som både naturlige og perfekte der de er klistret utover reklameskilt og magasinsider. Det er disse redigerte bildene norsk ungdom sammenligner seg med. Nå tar et nettverk av ungdomsorganisasjoner et oppgjør med løgn og bedrag i reklamebransjen. Ungdom mot Retusjert Reklame krever at bilder med retusjerte kropper skal merkes med en advarsel om at bildet gir et feil innrykk av hvordan modellen ser ut.

Sosialistisk Ungdom, AUF, Rød Ungdom, Press, Ungdom og medier og IKS har så langt tilsluttet seg nettverket. Les mer på www.aktivisme.no

Tekst: Ane Lindholt
Foto: www.blikk.no

Share This