Luke 4: Medborgar

Hvem er medborger? Hva vil det si? «Citizen» av Claudia Rankine kom i høst ut i norsk oversettelse, gjendiktet av Kristina Leganger Iversen og Camara Lundestad Joof. «Citizen» ble først utgitt i 2014, og vakte snart mye oppmerksomhet i USA. Det er en bok som det er vanskelig å feste sjangermessig: den er poetisk, essayistisk, […]

luke4Hvem er medborger? Hva vil det si? «Citizen» av Claudia Rankine kom i høst ut i norsk oversettelse, gjendiktet av Kristina Leganger Iversen og Camara Lundestad Joof. «Citizen» ble først utgitt i 2014, og vakte snart mye oppmerksomhet i USA. Det er en bok som det er vanskelig å feste sjangermessig: den er poetisk, essayistisk, kritikk, kunst, og tematiserer hverdagsrasisme, mikroaggresjoner og voldshandlinger som svarte møter i USA. Det fins mange gode grunner til å lese denne boka. Den er skarpt og godt skrevet og gir et innblikk i rasismen mange lever med.

I kveld skal Fett-redaktør Hanne Linn Skogvang diskutere denne boka sammen med forfatter av «Melanin hvitere enn blekemiddel», Sumaya Jirde Ali, og forfatter av «Det er et jeg som snakker», Lone Aburas, på Furuseth Bibliotek. Les intervju med Aburas om «Citizen» her, kom på samtale eller lytt på podcasten «Feministisk Leseliste» av Agenda Magasin. I denne luken skjuler seg altså en hel drøss med anbefalinger!

Hanne

medborgaret jeg som snakkermelanin hvitere