Syster Sol om musikk, sosialt ansvar og håpet om en bedre verden.

Velkommen til Bergen – du er etterlengtet. Som en av Fetts lesere skrev på facebooken vår: «Endelig litt sol i Bergen!». Hva skal du spille for oss på Fettfesten fredag?

–      Takk! Det er utrolig kult å komme til Bergen igjen. Jeg kommer til å by på en sikkelig bra dose reggae med mange dansevennlige låter fra både den nye og den gamle platen.

Sol har også med seg en DJ på lasset, som er «flink til å trikse med lyd og få til en fin flyt». Nå er det ikke første gang Syster Sol spiller i Bergen. Hun har tidligere vært innom feiringen av Kvinnenatt og Bergen Reggae festival. På spørsmål om hun da tilpasser gigen det ulike publikum, svarer hun bekreftende på det.

– Ja, jeg tilpasser nesten alltid selisten til arrangementet. Noen ganger bestemmer jeg underveis hva jeg skal spille. Det er veldig viktig for meg å kjenne på vibbene i møte med publikum.

Så kan vi alle fundere på hvilke vibber som sendes ut på Victoria fredag kveld. De siste dagene har den ferske videoen til låten «Bland Dom» hatt høy postingsfrekvens i diverse sosiale medier. I videoen (se under) viser eliten av Sveriges hip hop og reggae damer tydelig hvor skapet skal stå. Er det ennå sånn at de må vise litt ekstra at de kan?

– Jeg vet ikke. Det føles slik mange ganger, fremfor alt i mediesammenheng, sier Syster Sol. Og jeg blir litt lettere usikker på om hun egentlig sikter tilbake til spørsmålene jeg stiller, og blir egentlig litt småflau. For det er en liten øvelse det der, hva spør man artister om når man intervjuer dem nettopp for et feministisk arrangement?

Nå er ikke Syster Sol på noen måte fremmed for å slå et slag for jenter. I prosjektet «Tell Dem!» inviterer hun sammen med makker Cleo jenter i alderen 14–19 til workshops som skal styrke selvbildet deres gjennom musikk.

Hvorfor valgte du å fokusere på denne gruppen, og hva kan musikk bidra med for dem?

–      Det var fra starten en idé som bygde på å inspirere unge jenter til å ta plass. Senere ble det utviklet til en mer terapeutiske greie der vi pepper og bygger opp en tillitt gjennom reggae og hip hop musikk. Vi merket at hip hop er en så kraftfull uttrykksform som ikke så ofte blir assosiert med kvinner, og derfor er det veldig bra at man som jente får prøve å rappe og «toaste».

Hip hop har vel tradisjonelt ikke det beste kvinnesynet. Hvordan kan hip hop og reggae da være gode uttrykksmåter for jenter? Er det mulig å snu tradisjonen tror du?

– Jeg tror det er bedre å gjøre det bedre i stedet for å beklage seg over det om er dårlig.

I den senere tid har «Tell dem!» begynt å kjøre workshops også for gutter, men da med mannlige veiledere med på laget. Selv mener Syster Sol at det er lettere for henne å relatere seg til de utfordringene og problemene som unge kvinner går igjennom, mens hun må lære mer om hva som passer guttene best.  Hip hop til ungdommen, altså.

Følger det sosialt ansvar med musikk?

–      Jeg har et sterkt ønske om å bidra til en bedre verden gjennom å spre det som jeg tror på, og den erfaringen jeg har fått hittil i livet.

Erfaringene til Syster Sol kommer sterkt til uttrykk i tekstene hennes, og eksempelvis i sangene «Mad mad mad» og «Dömd at bli bedömd». For Syster Sol hangler det om å inspirere og få mennesker til å kjenne seg igjen og reflektere over det de hører.

– Mine tekster rommer ofte en forhåpning om en bedre verden, der vi handler utfra hjertene våre, naturlig og til fordel for alle.

Syster Sol spiller på Fetts slippfest fredag 16.12 på Victoria fra kl. 20.00

Share This