Guri Solberg, Mia Hundvin og Kadra Yusuf stiller spørsmål ved utseendefikseringen av kvinnelige kjendiser og kvinneroller i underholdningsindustrien

Tidligere proffspiller Mia Hundvin har visst startet rabalder denne uken ved å uttale seg kritisk om «kjendisforbilder» til magasinet Stella, litt rabalder ble det i det minste etter nettavisene kastet seg over saken. I følge Dagbladet stiller Hundvin spørsmål ved hvem som skal være hennes datters forbilde, og er lei kjendiser som «er kjente bare fordi de er pene og har fine kjoler».

– Men til de unge og penes forsvar: Det må være noe av det kjipeste å være ung og kjent fordi du er pen. For et helvete det må være! Sånn sett synes jeg synd på dem. Jeg er veldig glad jeg ble kjent for å spille håndball og ikke fordi jeg var fin.

Hundvin utdyper til Dagbladet at dagens kjendiser blir elendige forbilder når utseende og posering blir fokus fremfor det de egentlig uttretter.

– Hvordan få seg jobb som sportsreporter? Studere? Drive eller har drevet idretten selv? Nei da, prøv blogging, lettkledde bilder av deg selv (forutsatt at du er pen) og en kjæreste innenfor idretten og du vil nå langt, sier Hundvin til Dagbladet.

Også programleder Guri Solberg viser tydelig standpunkt om utseendefikseringen.

– Jeg vil ikke at mine prestasjoner skal reduseres til å handle om utseende, sier Solberg til vg. Hun støtter opp om skribent Kadra Yusufs kronikk i samme avis hvor Yusuf stiller spørsmål ved at stadig flere kvinner i underholdningsbransjen velger å stille opp lettkledde på magasinforsider. Solberg skulle ønske flere kolleger sa nei til slike tilbud.

– Jeg respekterer selvfølgelig at andre velger å stille opp. Men de må være bevisst på at de har et ansvar utover seg selv. Når de stiller opp på denne typen bilder er de med på å opprettholde et klisjéfylt og gammeldags kjønnsbilde.

Kvinner i underholdningsindustrien var også tema i FN denne uken, da skuespiller Geena Davis  deltok i et forum for kvinner og entreprenørskap. Forskning initiert av Davis’ egen institusjon viser ikke uventet at kvinner både er underrepresentert og stereotypisert i film.

– Hvilket budskap mottar jenter om kvinners verdi i samfunnet hvis verdenssynet gitt til dem er at gutter er de som gjør viktige, vanskelige, spennende, utfordrende og vidunderlige ting, og hvilket budskap får gutter dersom kvinner ikke fyller en plass i samsvar med deres antall, sier Davis.

Overraskende er det heller ikke at rapporten fra Davis’ også viser at kvinner jevnt over blir fremstilt med mindre klær enn menn.

Det er jo da kjekt å se at Vanity Fair går i mot trenden.

Share This