Det er ikke bare bare å være en vanlig mann når man ikke veit hva en vanlig mann er.

Bjørn Eidsvåg sang en gang noe om at han bare var en vanlig mann, men det er sannelig ikke så enkelt å vite hvordan en vanlig mann skal være. Det er det det handler om i ukens Asosialistisk Venstreparty.

Mannen kan være myk eller hard eller verken det ene aller det andre, noe den svenske forfatteren Ronnie Sandahl tematiserer i sin nå norgesaktuelle bok Vi som aldri sa hore.

For det er jo ikke så lett å finne ut hvilke impulser man skal gi etter for, slik en av Tore Renbergs romanfigurer for tiden erfarer på norske kinoer i filmen Jeg reiser alene.  Ifølge førsteamanuensis Lars Rune Waage ved UiB blir hovedpersonen Jarle Klepp nettopp en usedvanlig vanlig mann nettopp gjennom sin vinglete søken etter sin plass.

Samtidig har visesanger Stein Torleif Bjella blitt utropt til en tause menns talsmann fordi han i sine tekster gir en stemme til de myke, harde, barske, feige og merksnodige menn som sammenlagt utgjør nettopp vanlige menn.

Så vi snakker om Ronnie Sandahl, om Jarle Klepp, om Stein Torleif Bjella og om vanlige menn i ukens Asosialistisk Venstreparty, da. Med Stein Torleif Bjella og Lars Rune Waage. Men Bjørn Eidsvåg får ikke være med altså, selv om han gjorde så godt han kunne sånn i følge den sangen.

Dagens vertinner: Hilde Sofie Pettersen og Karoline Skuseth

Tekst: Hilde Sofie Pettersen

Hør dagens sending her:

Samtidsmenn, Klepp og Bjella, 23. Mars 2011

Share This